El president Puigdemont ha respost amb contundència a les declaracions que va fer la ministra de Política Territorial i portaveu de govern espanyol, Isabel Rodríguez. Aquesta va dir que els independentistes havien d'aparcar reivindicacions "com el referèndum" i va afegir que "haurien d'haver après la lliçó".

Davant d'aquest advertiment per part de l'executiu central, el president a l'exili no s'ha arronsat i ha respost a la ministra amb tres preguntes a través d'una piulada al seu compte de Twitter. "Què volen dir? Que deixem de guanyar eleccions? Que deixem de tenir les idees que tenim?", ha etzibat el president, qui ha conclòs la seva piulada amb un aclaridor "si aquest és el gest que esperen, no el tindran mai".

TUIT Puigdemont resposta Rodríguez

El retorn dels exiliats

Rodríguez també va insistir en el fet que Puigdemont i els altres exiliats han de ser jutjats per l'Estat espanyol i també va fer servir els indults per reclamar gestos a la banda de la Generalitat: "El govern espanyol ha fet un gest molt important per la convivència, per sortir del conflicte entre la comunitat autònoma i el país. Ara ells han de fer un esforç també per recompondre la convivència i la concòrdia dins de Catalunya", va dir la successora d'Iceta. 

La ministra de Política Territorial va insistir en la importància de la comissió bilateral i en la necessitat de deixar enrere "una dècada de conflicte polític" que, en paraules seves, "ha arribat a les cases i ha trencat famílies i amics". Ara toca "retrobar-se personalment i social".

Reaccions del món independentista

Aquest nou conflicte s'obre després que es clarifiqui la data per a la reunió bilateral Estat-Generalitat, el pròxim 2 d'agost, a més d'haver-hi a l'horitzó la taula de diàleg, que segurament serà la tercera setmana de setembre. I per altra banda, des de La Moncloa continuen sense haver pres una decisió sobre el decret del conseller Jaume Giró per a les fiances del Tribunal de Comptes

Altres personalitats del món independentista també han respost a les paraules de Rodríguez, com ara la periodista Pilar Rahola, que ha qualificat les paraules de Rodríguez com a "menyspreables, insultants, inacceptables i significatives". El mateix president Torra també va etzibar un sarcàstic "meravellós" a les paraules de la ministra, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també ha dit que "la lliçó és: encara que es vesteixi de concòrdia, la repressió és repressió".

 

Imatge principal: El president Puigdemont amb la mascareta del Consell per la República / ACN.