El CatalanGate continua ressonant. El massiu cas de ciberespionatge que ha afectat més d'una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista ja ha tingut un ressò majúscul a Catalunya i a Espanya, on encara es perfila la reacció política per part de la Generalitat i del Govern espanyol. Però també fora d'aquests límits geogràfics s'està estenent amb força la notícia. De fet, va ser el celebrat periodista estatunidenc Ronan Farrow qui ho va destapar tot en un article del New Yorker, un dels més importants del país. Posteriorment, mitjans de tot el món també ho han compartit la seva indignació per un cas que esquitxa Espanya i que afecta un dels principals estats membres de la Unió Europea.

Ara, el programa The New Yorker Radio Hour, un dels programes de ràdio més rellevants dels Estats Units i vinculat al diari que va publicar l'exclusiva, ha volgut entrevistar dos dels afectats pel cas d'espionatge: l'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i la periodista Txell Bonet (tots dos són també parella). L'escenari també ha servit, de fet, per a internacionalitzar el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, ja que Cuixart ha pogut recordar que va ser empresonat el 2017 perquè era una figura reconeguda i amb un important potencial per a mobilitzar la societat, però sense haver estat condemnat. Per la seva banda, Bonet també ha destacat la complicada situació viscuda quan Cuixart va ser empresonat i ella va quedar-se "sola i prenyada amb un fill".

El tema que ha centrat l'entrevista, evidentment, ha estat el CatalanGate. L'activista, un dels afectats per l'espionatge massiu, ha explicat que la parella actua ara amb molta cautela. "Ahir vam anar a sopar a fora, però vam decidir deixar els mòbils a l'abric, perquè notes com si sempre hi ha un micròfon a prop, i no vols parlar de qüestions personals si algú t'escolta", ha dit. També ha lamentat la dificultat per defensar-se "si el fiscal sap la nostra estratègia" i sap exactament què té planejat l'independentisme perquè l'ha estat escoltant. "Els mòbils ens ajuden, però molts cops són l'arma criminal més important, i la tenim a la butxaca", ha recordat. "És necessari controlar les dues cares d'un mateix dispositiu".

"Una tàctica intimidatòria que funciona"

El periodista Ronan Farrow també ha comentat el cas del CatalanGate durant gran part del programa radiofònic, i ha subratllat els detalls del cas. Així, ha recordat que Pegasus es publicita com un instrument per a capturar terroristes i criminals violents, però també s'ha utilitzat per part dels governs per perseguir l'oposició política. "No és només un instrument per a recollir informació, és també una tàctica intimidatòria, i funciona", ha afirmat. Immediatament després de la primícia la setmana passada, les principals agències de notícies de l'àmbit mundial, com ara Reuters i Associated Press ja en van fer ressò. També n'informaven els principals rotatius i televisions de diversos països, com ara el Le Monde de França, la cadena nord-americana NBCNews, el Times of Israel, o el Globe and Mail canadenc. En la majoria d'aquests articles, s'insisteix molt en el fet que activistes i periodistes, persones no involucrades en la política institucional, hagin estat vigilats per la intel·ligència espanyola.