Quan falta una setmana per al relleu al capdavant d’Òmnium Cultural, el president en funcions, Jordi Cuixart, ha afirmat que “és urgent governar-nos com un estat”, perquè el sobiranisme, el catalanisme i l’independentisme “no poden deixar passar més temps sense una estratègia compartida i ara calen nous lideratges per fer-ho possible”. “Ni podem ni volem esperar una generació”, ha afegit.  Cuixart s’ha adreçat per mitjà d’una carta als més de 190.000 socis de l’entitat per compartir la seva decisió de donar pas nous lideratges. S’obre ara una nova etapa on Jordi Cuixart es conjura també a “saber fer del silenci, paraula”.

Els socis tenen fins al 26 de febrer per materialitzar el seu suport a l'única candidatura que s'ha presentat: és la que encapçala el filòsof Xavier Antich, actual membre de la Junta Nacional. A banda, també destaquen diverses figures en l'equip candidat. I és que tant l'exconseller Quim Forn com la periodista i professora de comunicació Mònica Terribas també en formen part. Pel que fa als altres càrrecs de relleu, Marina Gay, portaveu d'Òmnium a la plataforma Somescola i enginyera de camins opta a la vicepresidència segona; Marina Gallés, advocada membre de la Comissió de Dones Advocades de l’ICAB, és candidata a la secretaria de l’entitat, i Marta Garsaball, advocada i directora de serveis del Departament de Cultura, com a tresorera.

A les portes del relleu

A les portes d’aquest relleu, Cuixart ha assegurat que “renovar-nos vol dir enfortir-nos per adequar-nos al repte col·lectiu que es manté intacte, assolir la República catalana”. I espera amb la seva decisió ser útil perquè sigui una realitat: “això no va de persones sinó de col·lectius”. “No tinc retrets per a ningú, ni hem vingut a donar lliçons”, deixa clar el president en funcions d’Òmnium, que assegura que, “per tornar-ho a fer i fer-ho millor cal refer la unitat estratègica, i les picabaralles de curta volada ens en distreuen”. Així mateix, ha recordat que hi ha molta feina a fer perquè la repressió no s’atura, una de cada dues persones viu en la precarietat i la llengua i la cultura catalanes són “sistemàticament menystingudes i maltractades pels poders de l’Estat”. 

Cuixart, que ha emplaçat els socis i sòcies de l’entitat a retrobar-se dissabte 26 a l’Assemblea General a la Farga de l’Hospitalet, ha reivindicat la feina feta al costat de tota la Junta Nacional, convençut que “continuar a la presidència d’Òmnium contra la voluntat dels poders de l’Estat i assumir la condició de pres polític és el que haurien fet els fundadors”, així com “acusar l’Estat, reivindicar la legitimitat de tots els nostres actes i oposar-nos a qualsevol mesura de gràcia” era “una obligació moral que ens reafirma en l’encert del ‘Ho tornarem a fer’”. També ha volgut agrair el suport i afecte rebut durant els anys que ha presidit Òmnium Cultural -des del 2015- i assegura que “ha sigut l’honor més gran de la meva vida”.