El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, considera que la independència hauria d'estar per sobre de batalles i lluites internes de partits i organitzacions. "La confrontació entre partits no porta enlloc, perquè la discussió és tan de matís que no sabem a què respon", ha assenyalat. És per això que aposta per obrir "una nova etapa" on ja "no podem anar només a la contra", sinó que "s'ha de ser capaç de també ser proactius o s'entrarà en una situació de bloqueig". Cal, segons ell, fer-ho sense "deixar de ser crítics", però afegeix que "o els partits es tornen a sentir forçats per la societat civil o passarà el que ha passat durant molts anys en aquest país: que aniran gestionant el dia a dia, sense una proposta en concret". "I és  la lluita no violenta, la millor eina per forçar els nostres polítics", ha animat.

En aquest sentit, Cuixart ha recordat que l’objectiu és "tornar-ho a fer. Fer-ho junts i fer-ho millor. No n’hi ha una altra. No tenim una altra sortida. És aquest ‘Tornar-ho a Fer’ que ens complica la vida, sí. Però no ens hi vam posar per ara negociar unes competències. Ens hi vam posar perquè estem convençuts que com a societat tenim el dret de lluitar per un Estat propi", ha assegurat.

Trobada Nacional d’Òmnium

Cuixart ho ha dit des de la Universitat de Vic, en el marc de la Trobada Nacional d’Òmnium Cultural, que ha reunit uns 250 quadres directius de l’entitat, tant de la junta nacional com de la cinquantena de juntes territorials. El president d’Òmnium Cultural els ha emplaçat a seguir-se formant i empoderar-se per "traçar noves estratègies en el marc de la construcció d’un sol poble".

Trobada Nacional d’Òmnium - òmnium

Trobada Nacional d’Òmnium a la Universitat de Vic / Foto: Òmnium

Aquesta ha estat la primera vegada en quatre anys que Cuixart ha pogut presidir aquest acte i s'ha mostrat molt emocionat per poder tornar a presidir la Trobada Nacional d’Òmnium. També ha confessat sentir-se "molt orgullós de seguir sent el president d’Òmnium. M’heu donat tota la força del món".

"El país se’ns desfà a les mans i la situació de la llengua és pitjor del que ens pensàvem", ha dit. En aquesta línia ha apuntat directament que els poders de l'Estat "entenen la diversitat com un atac, però no ho aconseguiran", perquè "la fractura social a Catalunya no va d’identitat; és entre els que poden arribar a final de mes i els que no hi poden arribar".

Després del parlament de Cuixart, s’ha celebrat la sessió plenària a càrrec de Marcel Mauri, vicepresident de l'entitat, on també s’ha parlat sobre la situació de la llengua en el seu ús social i en la vida pública. Posteriorment s’han fet diverses sessions de treball sobre diferents aspectes interns de l'entitat i del seu pla de treball.

 

Imatge principal: el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, durant la seva intervenció a la Trobada Nacional de l'entitat / Foto: Òmnium