Les cuines de gas són perjudicials per a la salut dels infants de la mateixa manera en què ho és ser fumadors passius? Aquesta idea ha anat circulant les últimes setmanes per internet i preocupa a moltes famílies, ja que aquesta mena de cuines de gas, sigui natural o de butà, són encara habituals a les llars de tot el món. Ara, estudis elaborats als Estats Units apunten cap a la possibilitat que suposin un risc per a la salut respiratòria, especialment pels infants, ja que els hi podria provocar asma infantil. L'últim estudi que aprofundeix en aquest tema i que en revisa una vintena que s'han publicat en els últims anys, tal com ha informat la web Newtral, ofereix unes dades significatives: un de cada vuit caos d'asma en criatures es relaciona directament amb la seva exposició a cuines de gas. Concretament, el problema s'identifica en les substàncies derivades i un dels seus autors i consultor científic Talor Gruenwald ho ha comparat al fet de ser fumador passius. 

La preocupació és especialment alta als Estats Units, on s'ha elaborat l'estudi i la Comissió de Consum del país hagi suggerit que, com a mínim, se'n limiti el seu ús. Algunes ciutats ja s'han posat a treballar en aquest sentit, com ara Nova York, que prohibirà pròximament la instal·lació de gas domèstic, tant pels seus efectes sobre la salut com per ser perjudicial pel medi ambient. Mentre des de l'altre costat de l'Atlàntic llencen aquests missatges de prevenció, a Europa, un informe conjunt de l'Aliança Europa de la Salut Pública, l'organització d'eficiència energètica i l'Organització Neerlandesa per a la Investigació Científica Aplicada, xifren en més de 700.000 els caos d'asma infantil que es podrien evitar si les criatures no estiguessin exposades a la combustió de gas a les seves llars. Aquest nombre representa un 12% dels caos totals i ho comparen, de nou, amb el fet de conviure amb un fumador. 

Preocupació, però sense alarma 

Des de Barcelona, la pneumòloga Ebymar Arismendi ha explicat a Newtral que, segons la seva opinió, l'impacte del gas en la salut ha estat històricament infraestimat. Per ella, els resultats dels estudis ja esmentats deixen clar que la contaminació a casa i especialment la de cuines de gas poden augmentar la irritació de les vies aèria, fet que pot provocar l'aparició d'asma en la població infantil o, en cas que aquesta ja existeixi, empitjorar el seu desenvolupament. Què passa, exactament? Quan hi ha combustió de gas, es desprenen unes substàncies. Si aquestes no es dispersen, es poden respirar i fer que l'organisme comenci a produir les alarmines, que al seu torn, n'activen d'altres que provoca la inflamació. Amb tot, l'experta demana que la població no entri en pànic, ja que aquestes només són unes primeres dades i cada cuina és un món pel que fa, per exemple, a la ventilació.