L'advocat i diputat de JxCat al Parlament, Jaume Alonso-Cuevillas, ha afirmat aquest dimarts que una reforma del delicte de sedició no evitaria que el president Puigdemont acabés a la presó si tornés a l’Estat espanyol.

En declaracions a La 2 i Ràdio 4, Cuevillas ha explicat que això seria així perquè continuaria pesant el delicte de malversació, que també comporta penes de presó, i ha apuntat que els que es beneficiarien d'una reforma de la sedició serien Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, ja que són els únics presos independentistes que no estan condemnats també per malversació.

"La condemna del Suprem és pel delicte de sedició en concurs amb la malversació. Li traurien la sedició i la sala recalcularia la pena i la rebaixaria un o dos anyets", ha assegurat l'advocat i diputat de JuntsxCat.

El retorn de Puigdemont


Sobre l'eventual retorn del líder de Junts, Cuevillas s'ha mostrat convençut que ho farà "com a president de la república" i ha apuntat que si tornés ara seria detingut i sotmès a l’escarni públic".

I ha afirmat que Puigdemont hauria estat disposat a tornar a Catalunya al gener del 2018 si el ple per a la seva investidura com a president de la Generalitat no hagués estat desconvocat.

L'estratègia independentista


D'altra banda, Cuevillas ha afirmat que una via unilateral entesa com a "confrontació violenta" és "inviable" avui dia, i ha apostat pel que ha batejat com la via "trilateral", que consisteix a "crear les condicions" perquè "un tercer agent internacional" forci l'estat a negociar la independència.

Per a això fan falta dues condicions, segons Cuevillas: una majoria clara independentista i tenir "prestigi a Europa", cosa que ha vinculat al "desprestigi de l'estat espanyol", així com un "detonant", que podria ser la crisi econòmica.

A l'inici de la legislatura Cuevillas va ocupar el càrrec de secretari segon de la Mesa del Parlament, del qual va ser apartat pel partit després d'haver expressat els seus dubtes sobre l'estratègia de desobediència.

Avui, Cuevillas ha afirmat que ell "no tenia gens d'interès" a ser a la Mesa i que, en ser advocat de l'exconseller de Cultura i diputat al Parlament, Lluís Puig, exiliat a Bèlgica, podria tenir problemes a decidir sobre el seu vot delegat.

 

Imatge principal: Jaume Alonso-Cuevillas / ACN