L'advocat del president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, li aconsellarà no tornar a Espanya després de les eleccions europees si surt triat com eurodiputat, fins a tenir una sentència "sòlida" del Tribunal de Justícia de la UE, a Luxemburg, davant el risc que pugui ser detingut. "Li aconsellaré que no ho faci. Si em farà cas o no, està per veure. No sempre m'ha fet cas en això", ha subratllat en una entrevista d'Europa Press, després que Puigdemont es comprometés a tornar si el trien eurodiputat.

Cuevillas té "claríssim" que la normativa europea disposa que Puigdemont ha de tenir immunitat, però la Llei Orgànica espanyola del Règim Electoral General (LOREG) recull aspectes que no estan en aquesta normativa. "Ja comptem amb que ni la Junta Electoral ni el Tribunal Suprem ens posaran cap facilitat. No és necessari ser endeví, però afortunadament això no es discutirà davant els tribunals espanyols i sí en els europeus. Acabarem a Luxemburg, i aquí hi ha partit i debat", ha recalcat.

Per a ell, és possible que Espanya entengui que Puigdemont no gaudeix d'immunitat mentre acudeixen al Tribunal de Justícia europeu, per la qual cosa li recomanarà no tornar fins que hi hagi una solució tancada sobre aquest tema: "Ells no tenen la raó però tenen la força".

"Catalunya acabarà marxant"

El també candidat de JxCat per Girona a les generals ha dit que, si és diputat, avisarà que no es pot parar el procés independentista encara que s'intenti negar-ho o bloquejar-ho: "Han d'entendre que, igual que va marxar Cuba i tota Sud-amèrica, Catalunya acabarà marxant-se. Això és imparable. Que respirin profund, però hem de començar a parlar d'això, a veure com ho volen fer".

"És un procés d'emancipació. Per a ells és com si els amputessin un braç, i a més el dret, que és el que els dona de menjar", ha afegit Cuevillas, després de demanar-los que afrontin la situació perquè considera que serà el millor per a totes les parts. En preguntar-se-li què ha de fer JxCat al Congrés, ha respost que intentaran desbloquejar el conflicte, però que no hi haurà res a fer si després de les generals es configura "un tripartit FAES Cs PP Vox o un bipartit PSOE-Cs".

Després de reivindicar que l'objectiu de JxCat és la república catalana, ha opinat que a Catalunya ja hi ha més de la meitat de ciutadans que votarien a favor de la independència: "En un referèndum amb resposta binària seríem més. Hi ha estudis que ho situen en un 53%".