El Partit Popular proposarà Cuca Gamarra per presidir el Congrés dels Diputats i postularà Pedro Rollán per al Senat. Aquesta és la proposta del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per fer-se amb el control de les dues cambres espanyoles -el Senat el té garantit per la majoria absoluta el 23-J-. El PSOE va anunciar aquest dimarts que la seva candidata per substituir Meritxell Batet serà Francina Armengol i el PP també hi posarà una dona, la també secretària general i diputada per La Rioja, Cuca Gamarra, que va acabar l’anterior legislatura com a portaveu parlamentària. La resta de candidats per a les vicepresidències i les secretaries són Marta González, José Antonio Bermúdez de Castro, Guillermo Mariscal i Carmen Navarro. Així ho ha anunciat aquest dimecres Núñez Feijóo en una reunió amb els diputats i senadors sorgits de les eleccions del 23-J.

“Els currículums per ser la tercera autoritat de l’Estat han d’estar contrastats. I tant per la seva formació, experiència i el coneixement del funcionament de la cambra, m’agraden les persones que guanyen les eleccions per presidir”. Amb aquestes paraules Feijóo ha justificat l’elecció de Gamarra per presidir el Congrés dels Diputats. Atès que Vox ha reclamat ostentar una vicepresidència, s’entén que el PP es quedarà amb una vicepresidència i dues secretaries. Pel que fa al Senat, els populars tenen assegurat el control de la cambra alta per la majoria absoluta sorgida de les eleccions del 23 de juliol. Pedro Rollán en serà el president i anirà acompanyat dels senadors Javier Maroto, Eva Ortiz i Mari Mar Blanco.

D’aquesta manera, Feijóo envia Gamarra a una votació incerta i amb altes dosis de suspens perquè els dos blocs estan empatats a 171 diputats, a l’espera que Junts resolgui la incògnita i la diputada Coalició Canària surti de dubtes. L’elecció de la Mesa no és en va perquè és l’òrgan gestor de la vida parlamentària i, sumat al control del Senat, una majoria conservadora a la cambra baixa seria un fre constant a les iniciatives d’un hipotètic govern progressista. Amb tot, l’exalcadessa de Logronyo té un currículum de resistència al Partit Popular. Pablo Casado la va fitxar per a la seva executiva com a vicesecretaria, després de guanyar el pol a Soraya Sáenz de Santamaría.

Un cop Cayetana Álvarez de Toledo va ser destituïda com a portaveu parlamentària, Casado la va ubicar com a substituta al Congrés dels Diputats, cosa que li va atorgar molta visibilitat i presència mediàtica. Amb la caiguda de Casado, Gamarra va aguantar el sotrac i Feijóo la va mantenir com a portaveu del PP.