"Un referèndum és un espai fruit d’un acord entre dues parts per dirimir un desacord i, per tant, creiem que un referèndum unilateral no pot ser útil per resoldre el que passa a Catalunya". Així ho ha assegurat el portaveu adjunt de Catalunya Sí que es Pot, Albano-Dante Fachin, secundant les declaracions del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que ha assegurat que una consulta unilateral "no és un referèndum acceptable". 

En concret, Iglesias ha volgut deixar clar que la consulta que prepara el Govern sobre la independència "pot ser un exercici legítim" però no és un referèndum "acceptable". Per ser un referèndum "seriós i viable", des de la formació lila destaquen que ha de ser legal i pactat. 

En aquest marc, des de Catalunya Sí que es Pot han posat en valor la feina del Pacte Nacional pel Referèndum que, segons consideren, "en els propers mesos pot jugar el paper de fer visible la necessitat que celebrar un referèndum”.

Aquesta tarda se celebra la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum, en què CSQP posarà de manifest que “mentre el poble català no pugui exercir el seu anhel de pronunciar-se sobre el seu futur, el Pacte continua sent necessari i una eina fonamental”.

Consideren que és així ja que vehicula un gran nombre de partits polítics i entitats que, independentment de les estratègies per aconseguir el referèndum, “tenen clar que s’ha d’aconseguir aquesta fita”.