A hores del primer ple del nou període de sessions, Catalunya Sí Que es Pot encara no ha fixat una posició sobre la llei del referèndum, que previsiblement serà tramitada i aprovada aquest dimecres. Encara estan treballant per a fixar un posicionament conjunt, també sobre la resta d’elements, com l’alteració de l’ordre del dia o la llei de transitorietat. No obstant això, no descarten la llibertat de vot, que veurien amb normalitat.

“CSQP treballa amb la hipòtesis que la seva pluralitat no sigui incompatible amb el manteniment d’una posició conjunta”, ha assegurat el seu portaveu Joan Coscubiela. No obstant això, si els tres integrants de la coalició -ICV, EUiA i Podem- votessin de manera diferenciada, ho viurien amb “absoluta normalitat”. En aquest sentit ha dit que hi ha una “clara voluntat” dels 11 diputats d’arribar a una entesa.

Sobre el cas concret de la llei del referèndum, els diputats de CSQP estan treballant en diverses esmenes per a poder trobar un denominador comú. Coscubiela ha destacat algunes coincidències, com que l’1-O no és inclusiu, que no té garanties democràtiques, que no té reconeixement internacional i que no pot ser vinculant.

Malgrat que Albano-Dante Fachin, diputat i secretari general de Podem, ha descartat el vot en contra, Coscubiela no ha volgut descartar cap possibilitat, tot recordant que estan treballant no només sobre el posicionament sobre la llei del referèndum. “Hi ha moltes incerteses que no depenen de nosaltres”, ha afegit.

“Res no justificaria que el Parlament sortís d’aquest ple com un instrument devaluat, un espai institucional trencat”, ha sostingut el portaveu parlamentari. A diferència de Ciutadans, el PSC i el PP, que abandonaran l’hemicicle, CSQP “es mantindrà participant de manera activa fins a l’últim moment”.