El Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) ha recordat aquest dimecres que un estudi internacional "confirma la relació entre la contaminació i el risc de mortalitat". Aquesta missatge del CSIC es produeix després que la presidenta de la Comunidad de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, assenyalés que "ningú no ha mort" per contaminació a Madrid.

"Un estudi internacional confirma la relació entre la contaminació i el risc de mortalitat. Una anàlisi a 652 ciutats mostra un risc més gran de mortalitat després de l'exposició fins i tot a petites concentracions de contaminació de l'aire urbà", indica el CSIC en un missatge en el seu compte de Twitter, recollit per Europa Press.

En aquest mateix missatge, l'organisme públic enllaça la nota de premsa que van emetre l'agost de 2019 sobre l'estudi al que fa referència i en el qual va participar el professor associat de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC Aurelio Tobias.

Segons expliquen al portal web, l'estudi representa l'avaluació epidemiològica més gran realitzada fins a la data sobre els efectes a curt termini de la contaminació de l'aire, i els investigadors han reunit dades de sèries temporals de 652 ciutats de 24 països en el període 1986-2015.

Concreten que de mitjana, "un augment de 10 micrograms/m3 en partícules inhalables (PM10) --capaces de penetrar fins als pulmons-- i fines (PM2.5) --que poden penetrar fins i tot al corrent sanguini-- s'associa amb un augment en la mortalitat a curt termini de 0,44 per cent i 0,68 per cent.

Des del CSIC han realitzat a més a més un fil en el seu compte de Twitter en el qual enllacen diversos articles periodístics sobre com afecta la contaminació a les persones, i insisteixen en què les partícules fines presents en l'aire contaminat entren al cos a través dels pulmons i afecten la salut de formes diverses: "al cervell, el cor, el fetge, la placenta i pràcticament tots els òrgans".

Aquesta cadena de tuits arriba després que Díaz Ayuso afirmés en una entrevista a la Cadena Ser que "ningú no ha mort" per contaminació a Madrid en no ser "real" l'alarma per la salut pública. Recalcava la presidenta que "Madrid està fent les coses correctament" per buscar cada vegada "ciutats més verdes i netes".