El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha augurat que si a Catalunya governen de nou els partits independentistes, tornaran a incomplir la llei per impulsar el procés, i en aquest cas l'Executiu de Mariano Rajoy haurà d'aplicar de nou l'article 155 de la Constitució.

"Nosaltres ja hem dit durant la campanya que si governaven els mateixos, segurament intentarien fer el mateix. L'únic que canvia és que ja sabem que hi ha uns límits, que hi ha uns mecanismes i que aquests mecanismes s'apliquen", ha declarat en una entrevista amb Europa Press.

En aquest sentit, ha afirmat que "si tornen a fer el mateix", el govern espanyol "haurà de tornar a aplicar la Constitució", i els jutges, "dins de la seva independència i del seu àmbit, hauran d'actuar" si consideren que algú s'ha saltat la llei.

Segons Villegas, la lliçó que s'extreu dels esdeveniments dels últims mesos a Catalunya és que hi ha "uns límits que marquen el terreny de joc" i que si algú no acata les normes, el govern espanyol pot intervenir per prendre el control de la Generalitat, mentre que la Justícia pot imputar delictes greus als responsables.

Conformes amb l'aplicació de l'article 155

Quant a la forma en què l'Executiu va portar a la pràctica l'article 155, ha indicat que es va fer "en la forma en què calia fer-ho" en aquell moment: per "frenar el cop" dels separatistes i convocar eleccions autonòmiques l'abans possible.

El que creu que caldrà esbrinar ara és si el Govern de Carles Puigdemont va dedicar fons públics a "una il·legalitat com era el pseudoreferèndum" d'autodeterminació del passat 1 d'octubre.

"Caldrà veure si els mecanismes de control que Montoro deia que tenia van ser eficaços o no", ha indicat amb referència al ministre d'Hisenda i Funció Pública, que al setembre va intervenir els comptes de la Generalitat. I si hi va haver malversació de cabals públics, "seran els jutges els que hagin d'actuar", ha afegit.

En relació amb l'educació, ha demanat al govern central que "agafi el bou per les banyes, reactivi l'Alta Inspecció educativa i apliqui les competències que té" perquè a Catalunya es compleixi la llei i "els nens no siguin educats en l'independentisme ni en cap altra ideologia". En la seva opinió, els governs de PP i PSOE han fet "abandó de funcions" en aquest àmbit durant 40 anys.

Buscar un acord per a la Mesa del Parlament

D'altra banda, el secretari general de Cs ha destacat que ara l'objectiu del seu partit és aconseguir la Presidència del Parlament, una cosa que creu que els correspon com a força més votada en les eleccions del passat 21 de desembre.

A més, ha defensat que la Mesa de la Cambra catalana ha d'actuar "dins de la llei" i que el PDeCAT i ERC ja van demostrar en l'última legislatura —quan estava al capdavant Carme Forcadell, de la coalició JxSí— que "no són capaços de fer-ho", ja que van utilitzar aquest òrgan "al seu servei". "Un relleu seria bo per dignificar la institució", ha manifestat.

Conscient que Cs hauria d'obtenir el suport del PSC, el PP i fins i tot Cat-ECP per poder presidir el Parlament, Villegas ha afirmat que Inés Arrimadas i els seus negociaran per aconseguir-ho, comptant també amb possibles absències de diputats electes independentistes que actualment són a la presó o a Brussel·les.

Sobre la possibilitat que aquest càrrec l'ocupés un diputat dels 'comuns' per evitar que l'ostentés un independentista, ha respost que el partit unionista té més dret a això per tenir 36 escons davant els vuit de Cat-ECP, però ha agregat: "Parlarem, posarem arguments a sobre de la taula, i escoltarem els seus per veure a quin acord es pot arribar".

Els independentistes no posaran en risc la seva majoria

El que veu més complicat és que la candidata de Cs sigui investida com a presidenta de la Generalitat, tenint en compte que els escons de les forces sobiranistes (JuntsxCat, ERC i la CUP) poden sumar una majoria absoluta. "Estem a l'expectativa, perquè és possible que no es posin d'acord" per formar govern, "però per votar no a Arrimadas és més possible que es posin d'acord", ha explicat, advertint que el seu partit no promourà una votació d'investidura abocada al fracàs.

El dirigent de la formació unionista ha dit que si els cinc diputats electes independentistes que són a Bèlgica, entre ells el president Puigdemont, no van finalment al Parlament a prendre possessió del seu càrrec per evitar que els detinguin, "ells sabran" com resolen la situació.

"Però sembla lògic que no posin en risc votacions o la majoria per aquestes circumstàncies", ha comentat, donant a entendre que probablement ERC i JuntsxCat decidiran que aquests escons siguin ocupats per altres persones de les seves llistes electorals que no estiguin immerses en procediments judicials.

Villegas espera que els independentistes no intentin emprendre una reforma del Reglament de la Cambra catalana "saltant-se les vies legals" per permetre les votacions a distància, i s'ha mostrat partidari de presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional en el cas que ho facin.

Així mateix, ha afirmat que Cs no participarà en una reforma que busqui facilitar la investidura del candidat de JuntsxCat, mentre que els altres partits "hauran de decidir si aposten per dignificar les institucions catalanes o si col·laboren amb el circ de Puigdemont".

Finalment, Villegas s'ha mostrat convençut que "bona part" dels catalans que el 21-D van votar a candidatures independentistes són "recuperables" per als partits constitucionalistes, encara que per a això veu necessari "regenerar i modernitzar el projecte comú espanyol", al qual "es podrien tornar a enganxar" els qui ara se senten desconnectats.