Ciutadans portarà al ple del Congrés de la setmana que ve una proposició de llei per "eliminar barreres lingüístiques" entre els funcionaris de tot l'Estat que volen anar a treballar a comunitats com les Balears, Catalunya o el País Valencià. La proposició ha rebut el nom de Llei per garantir la igualtat en l'accés i promoció dels treballadors públics sense discriminació per raons de llengua.

Segons defensa el líder del partit, Albert Rivera, es tracta d'afavorir que un funcionari pugui treballar "en qualsevol racó d'Espanya sense que se li pugui exigir el coneixement de la llengua cooficial d'aquella comunitat". Ciutadans creu que saber aquestes llengües ha de ser "un mèrit però mai una barrera" i, per contra, proposa que els funcionaris facin "voluntàriament" cursos per aprendre aquestes llengües. "Hem de primar el servei públic per sobre de les identitats", ha manifestat.

Amb aquesta llei Ciutadans proposa que es consideri "discriminatori" exigir a un funcionari que ha de saber, per exemple, el català per treballar a Catalunya. La formació sosté que ha de ser un "mèrit" i que s'ha de valorar quina és la necessitat del coneixement de la llengua segons el lloc de treball que ocupi. 

Rivera diu que hi ha casos "flagrants" a les Illes Balears on places de la sanitat pública han quedat vacants perquè no hi havia funcionaris que poguessin acreditar el coneixement de la llengua. "Això no pot passar, els funcionaris tenen dret a treballar on vulguin i viure amb les famílies en qualsevol lloc d'Espanya", ha manifestat. 

Per això, impulsen aquesta proposició de llei que proposa "eliminar les barreres lingüístiques" i que el saber la resta de llengües a part del castellà no sigui obligatori per accedir a un càrrec públic.