Nou avís de Ciutadans. La formació taronja està estudiant la possibilitat de portar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, als tribunals, després que aquesta llegís una declaració a la sessió plenària de la setmana passada en què condemnava el massiu cas d'espionatge a una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, el CatalanGate, i anunciava que el Parlament engegaria la via jurídica com a resposta. L'acció, però, va ser criticada immediatament per Ciutadans, que va al·legar que Borràs no hauria d'haver llegit el text perquè no havia estat acordat unànimement a la Junta de Portaveus, sinó que havia estat rebutjada per diverses formacions.

Ara, els taronges es plantegen portar la presidenta del Parlament davant els tribunals perquè considera que va conculcar deliberadament el reglament del Parlament en llegir davant el ple aquesta declaració. Fonts de la formació han explicat que es plantegen demanar empara al Tribunal Constitucional, o fins i tot recórrer a la via contenciós-administrativa per frenar les "vulneracions" que en la seva opinió comet Borràs contra l'oposició. El pas previ per poder acudir a la via judicial és la presentació d'una queixa formal davant la Mesa del Parlament, un tràmit que Ciutadans ha efectuat aquest dimecres.

En l'escrit registrat, Ciutadans repassa els fets ocorreguts, i recorda que després de la lectura de la declaració, el portaveu taronja, Nacho Martín Blanco, li va demanar la paraula per queixar-se i la presidenta li va replicar que la seva actuació s'havia ajustat al reglament, i va al·ludir a l'article 169.2, que contempla la possibilitat de llegir en veu alta les declaracions del parlament acordades unànimement per la Junta de Portaveus. Tot i això, en llegir el contingut d'aquest article va obviar la paraula "unànime", un descuit que porta Ciutadans a criticar "un intent deliberat d'engany".

Davant d'aquests fets, en el seu text els taronges avisen Laura Borràs perquè no torni a actuar d'aquesta manera, i l'insten a "abstenir-se de tornar-ho a fer, perquè significa un frau i un engany a la ciutadania". També demanen que la presidenta, en una futura ocasió, concedeixi la paraula quan se li demani "i es digni a escoltar-la complidament". Més enllà, reclamen que "reconegui l'error d'interpretació que va cometre", i que porti el cas a la Junta de Portaveus perquè es debati aquí la qüestió.

Expulsió d'un diputat

Aquella mateixa intervenció també va veure's marcada per l'expulsió d'un dels diputats de Ciutadans. I és que, després que Borràs negués la paraula a Martín Blanco, el seu company de partit Matías Alonso va començar a escridassar. Laura Borràs el va avisar en diverses ocasions: "Destorbant l'ordre de la cambra, l'hauré d'expulsar", va dir, i després del tercer avís el va obligar a abandonar la sala, expulsant-lo del ple. En el text presentat per Ciutadans avui, i en aquest sentit, els taronges demanen a la presidenta que "comuniqui per escrit al senyor Alonso la retirada amb efectes retroactius de la sanció d'expulsió" i "ordeni que tot allò relacionat amb aquest episodi sigui retirat de les actes de la sessió".