El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha rebutjat la reforma estatutària que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pretén promoure com a possible sortida al conflicte a Catalunya i advoca per l'aplicació "indefinida" de l'article 155 de la Constitució, "almenys fins que l'independentisme assumeixi que poden defensar les seves idees respecte al marc legal".

En una entrevista amb Europa Press, Villegas s'ha mostrat convençut que no es pot tornar a fer a Catalunya "una altra vegada" una reforma del seu Estatut perquè, segons ha recordat, al seu dia ja ho va fer el president català Ernest Maragall "i s'ha acabat com s'ha acabat".

"Posar-nos en una reforma de l'Estatut que ja vam fer no és la via. Creiem que no s'ha de continuar cedint com hem fet durant 30 anys davant dels separatistes. Hem d'aprendre dels errors per no repetir-los i buscar fórmules noves", ha manifestat el número dos de Ciutadans.

Segons la seva opinió, la crisi catalana passa perquè els independentistes assumeixin que les seves reivindicacions només es podran canalitzar dins de l'Estatut d'Autonomia, de la Constitució i de la llei, i respectin les decisions de jutges i tribunals. Altrament, ha dit, "caldrà aplicar el 155".

"Cal aplicar el 155 i fer-ho bé"

Villegas creu que és el moment d'aplicar ja aquest article perquè "no es pot mantenir ni un segon més un president que no respecta i diu que no vol respectar la Constitució i les lleis". Però, això sí, ha avisat que caldria aprendre "del que es va fer malament" fa un any amb el 155 per fer-ho "bé".

El dirigent de la formació taronja defensa que actualment l'aplicació d'aquest article hauria de ser "indefinit". "El que faci falta fins que la situació es normalitzi", la qual cosa passa, segons la seva opinió, pel fet que els independentistes assumeixin que poden defensar les seves idees dins del marc legal. Fins que no ho facin, ha afegit, "caldrà mantenir el 155" sense establir un termini determinat.

Quan se li ha preguntat sobre si a Cs es penedeixen d'haver donat suport a un 155 "descafeïnat" amb Mariano Rajoy a la Moncloa, Villegas ha respost que el que van acordar al seu dia amb el PP és que el 155 servís per convocar eleccions. "Que s'apliqués de forma tova no va ser cap imposició de Cs, sinó una exigència del PSOE que nosaltres acceptem pel bé del consens", ha aclarit.

"Que els ministres que eren consellers ni tan sols trepitgessin les conselleries i permetessin que a les conselleries hi continués havent llaços grocs i pancartes a favor del procés sens dubte no va ser una imposició de Ciutadans, sinó una decisió del PP que no va saber aplicar el 155 d'una altra manera o no va voler fer-ho", ha prosseguit.

Segons el seu parer, "el que es va fer malament" realment no va ser condicionar el 155 a la convocatòria d'eleccions a Catalunya, sinó no mantenir en el temps aquest article, sobretot a la vista que el president elegit en aquests comicis en el seu propi discurs d'investidura va dir que el seu projecte polític consistia "a continuar saltant-se la Constitució, l'Estatut i les lleis".

"Iceta, l'inspirador de la política territorial de Pedro Sánchez"

Quan se li ha preguntat sobre si Cs té dades tangibles que el govern de Pedro Sánchez indultarà els presos polítics en cas que siguin condemnats, Villegas ha respost afirmativament i ha posat en relleu les declaracions a favor d'aquest perdó que han fet diferents dirigents del PSOE, com ara la delegada de l'executiu espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, o el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, "l'inspirador de la política territorial del govern espanyol".

Sobre si el seu partit tem que, en cas que siguin condemnats, els presos polítics rebin beneficis penitenciaris per estar en presons dirigides per la Generalitat, Villegas reconeix que seria "surrealista" que els presos separatistes puguin estar en presons dirigides pels seus "còmplices de cop".

"Si s'apliqués el 155 i el govern espanyol controlés les competències, això no passaria i no seria estrany que els presos estiguessin en presons catalanes", ha indicat el polític català, que creu que la solució no passa tant per traslladar als presos com aplicar el 155 o fer que qui dirigeix Catalunya des de la Generalitat "no sigui còmplice del cop".