El líder del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha anunciat aquest dimarts que la formació vol presentar una candidatura consensuada a les futures eleccions catalanes amb la resta de l'oposició amb la finalitat "de posar en marxa el rellotge electoral" i evitar "la paràlisi que pretén l'independentisme".

En una entrevista a Onda Cero, Carrizosa ha apuntat que "davant del perill que l'independentisme triï bloquejar més enllà del mes de febrer" en no voler proposar un substitut per a Torra, a l'oposició "li toca parlar per presentar una candidatura" que ajudi a activar el compte enrere electoral.

L'objectiu d'aquesta candidatura "consensuada", que no ha aclarit si podria ser la seva mateixa, seria només a efectes d'activar el rellotge de noves eleccions, ja que "majoria per ser investit no la tindrà ningú que no sigui independentista", ha valorat Carrizosa.

Aquests contactes per a un candidat ja haurien començat, encara que no ha donat més informació sobre això.

Un nom consensuat

Preguntat per què no es presenta sense més encara que no ho hagi pactat amb la resta, el líder de l'oposició ha assenyalat que la seva voluntat és consensuar un nom amb les forces que no donen suport al Govern, de la mateixa manera que treballa per una coalició electoral constitucionalista.

"La veritat és que m'ho estan posant molt difícil", ha reconegut Carrizosa, després de setmanes de recollir reticències del PP i rebutjos clars del PSC a aquesta opció.

D'altra banda, en una intervenció diferent a Rac1, Carrizosa ha advertit al president del Parlament, Roger Torrent, que la llei no preveu que pugui "dir que no" a un candidat per valorar que té o no opcions, com apunta l'últim informe dels lletrats.

El líder de Cs a Catalunya ha recordat que l'article 4.2 de la llei del Govern estableix que ha de presentar un candidat al ple en el termini de 10 dies i que no fer-ho sota el pretext que té "opcions" o no d'aconseguir majoria és una interpretació dels lletrats.

L'informe dels lletrats

Per a la formació unionista, l'informe dels lletrats, per "favoritisme" a Torrent, d'ERC, un dels socis de Govern, dona unes atribucions que no té al president de la cambra per activar el calendari electoral.

En aquest sentit, el candidat a les futures eleccions catalanes de Cs ha dit que "estudiaran" en el seu cas portar al Tribunal Constitucional la vulneració de la llei de Govern si finalment Torrent eludeix convocar el ple i emet una mera declaració al seu lloc en la que s'assenyali que cap candidat no tenia opcions.