Les noves mesures anunciades dilluns pel Govern per aturar la sisena onada de la covid consistents en restriccions a la restauració i a l'oci nocturn no han agradat gens a la dreta espanyola, que ha carregat contra el Govern acusant-lo de fer mesures precipitades. Des de Vox, han fet una crida als catalans a protestar, mentre que Cs ha anunciat que estudiarà mesures legals. 

El líder de Vox a Catalunya va ser el primer a protestar ahir al vespre després de la roda de premsa del Govern, en la qual es va anunciar que es tanca l'oci nocturn, que com a màxim es poden reunir 10 persones i que demanaran el toc de queda. Així, Ignacio Garriga, en una piulada a Twitter va sentenciar que "el separatisme torna a fer gala del seu totalitarisme" imposant noves mesures: "Cal dir prou o acabaran amb els nostres dret fonamentals".

Captura de Pantalla 2021 12 21 a les 13.10.39 2

 

Més enllà de les crítiques de Vox, avui el líder del partit taronja, Carlos Carrizosa, també ha carregat contra aquestes noves restriccions, que ha considerat que els falta "suport legal sense un estat d'alarma". En declaracions als periodistes aquest mateix dimarts, Carrizosa ha dit que estaran pendents de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre si avala o no les mesures, i que estudiaran "possibles accions legals".

A més, ha considerat que les noves decisions són una "traïció" als sectors de l'oci nocturn i la restauració, i ha criticat que s'hagin anunciat mesures però no ajudes: "Després de fer una manifestació multitudinària independentista aquest cap de setmana, el Govern s'ha despenjat i està fent pagar els plats trencats de la covid als de sempre", ha dit Carrizosa en referència a la convocatòria de Somescola contra la imposició del castellà a les aules. 

Xifres preocupants

Les últimes dades de contagis quan només falten quatre dies per Nadal són certament preocupants: en les últimes 24 hores n'hi ha hagut més d'11.000. Els ingressos també pugen, a uns nivells que comencen a ser semblants als de l'any passat. Salut n'ha notificat un total de 1.313 (33 més que ahir). La punta d'ingressos per coronavirus es va assolir el 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI passen dels 310 als 340. 

El risc de rebrot es troba en 1.250 punts, 71 punts més que ahir. Segons les últimes dades facilitades pel Departament de Salut, la Rt o índex de contagi se situa en 1,67, un 0,03 menys que ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 167 més. Les autoritats sanitàries asseguren que cal tenir l'Rt per sota de l'1 per mantenir controlada la transmissió. D'altra banda, la incidència acumulada els últims 14 dies és de 771,38 per cada 100.000 habitants (ahir era de 712,87).

La notícia d'avui, però, rau en les noves infeccions. Pel que fa als nous contagis per coronavirus, la xifra total de positius des de l'inici de la pandèmia és d’1.135.001. Salut n'ha notificat 11.428 nous casos en les últimes 24 hores. Divendres se'n van notificar 6.014, dissabte 7.798, diumenge 4.276 i dilluns 4.232.

 

A la imatge destacada, Ignacio Garriga i Carlos Carrizosa / ACN