La cavalcada dels Reis d'Orient de Manresa ha agafat enguany un protagonisme inesperat per la crida que han fet l'ANC i Òmnium del Bages d'acudir-hi amb roba o complements de color groc -el símbol que demana l'alliberament dels "presos polítics"-. Tot i que Ses Majestats –que enguany han estrenat carrosses- han circulat pels carrers del centre de la capital del Bages aliens a la polèmica, el color groc s'ha fet especialment present al punt final del recorregut, a la plaça Major, on desenes de persones portaven globus grocs i llums del mateix color.

A més, al final de l'acte, s'ha fet una enlairada dels globus. A la plaça també s'han sentit crits de 'Llibertat' quan l'alcalde de la ciutat, Valentí Junyent, s'ha adreçat als assistents i ha demanat el desig de "poder viure en democràcia i llibertat". En total, a la cavalcada, que s'ha retransmès per TV3, hi ha participat 17 carrosses i uns 700 voluntaris, que han repartit uns 400 quilos de caramels.

Aprofitant que enguany TV3 ha escollit Manresa per retransmetre la cavalcada dels Reis d'Orient, l'ANC i Òmnium del Bages han fet una crida a rebre Ses Majestats amb roba o complements de color groc per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels que hi ha a "l'exili". Amb tot, l'Associació Cultural del Bages –l'entitat que organitza la cavalcada- s'ha desmarcat de la crida de portar símbols grocs perquè prefereixen mantenir la política fora de l'acte. 

alcalde manresa cavalcada Reis ACN

La crida de les entitats sobiranistes s'ha fet especialment present a la Plaça Major de Manresa, la parada final de la comitiva reial, on el públic ha rebut Ses Majestats els Reis d'Orient amb globus, pancartes i llums de color groc. Després del discurs del batlle de la ciutat, Valentí Junyent, i del Rei Baltasar, el públic ha fet enlairar desenes de globus. A la plaça Major també s'han sentit en diferents moments crits de 'llibertat'.

En el seu discurs, l'alcalde Valentí Junyent ha demanat als Reis Mags tres desitjos: una societat més justa i igualitària; viure en democràcia i llibertat; i donar suport a la celebració de la capitalitat cultural catalana que Manresa ostentarà aquest 2018. De la seva banda, el rei negre, el Baltasar, també des del balcó consistorial, ha tingut un record per les famílies que passen dificultats i pels nens que no poden estar amb la seva família "a causa de les guerres, la presó o l'exili".