Crítiques a Fernando Grande-Marlaska per l'amenaça de Frontex de marxar d'Espanya, arran de les reticències de les autoritats espanyoles per signar el pla operatiu proposat per l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) —que té l'objectiu de millorar la gestió de les fronteres exteriors dels Estats de la Unió Europea—. El president de Canàries, Fernando Clavijo, ha traslladat al ministre de l'Interior la seva "preocupació" per la notícia i ha demanat al govern espanyol que les diferències "es resolguin al més aviat possible" perquè "es tracta de salvar vides en costes espanyoles i africanes".

Ha sigut aquest dijous quan El País ha publicat que Frontex ha amenaçat de marxar d'Espanya, fins al punt que des de dimecres passat estan suspeses les operacions contra la immigració irregular en el Mediterrani i les Canàries per tal de forçar un acord amb el govern espanyol. D'aquí que Clavijo s'hagi mostrat preocupat i, en un comunicat, hagi exigit prestesa a Grande-Marlaska per resoldre el conflicte: "Ha de ser aviat perquè el fenomen migratori continuarà en el temps". Però el president canari també s'ha dirigit a la UE, tot demanant que adquireixi "compromisos econòmics amb els països d'origen perquè Frontex pugui desplegar-se també allà". També li ha reclamat que "entengui" que els fluxos migratoris s'han de resoldre a l'Àfrica i "no aixecant més murs", perquè el que s'aconsegueix és "fer les rutes més perilloses i que hi hagi més morts".

Una carta al ministre de l'Interior

La consellera canària de Presidència, Administracions Públiques, Justícia i Seguretat, Nieves Lady Barreto, també s'ha dirigit per carta al ministre de l'Interior per fer-li arribar la "preocupació sobre la possibilitat que l'agència europea Frontex abandoni Espanya si no s'arriba a un acord". Barreto ha recordat a Grande-Marlaska que "la col·laboració amb Frontex és essencial a Canàries, on la situació (de la immigració) és més crítica". 

D'altra banda, Clavijo ha valorat el Pacte sobre Migració i Asil europeu perquè "almenys hi ha ja una política comunitària amb uns principis bàsics", tot i que ha considerat que encara és necessari que "en aquests moments hi hagi una aposta decidida de la UE i del govern espanyol en polítiques de cooperació i que Frontex es desplegui perquè el prioritari és salvar vides".

La reacció de Grande-Marlaska

Grande-Marlaska ha intentat tranquil·litzar el govern canari i ha assegurat que les diferències amb Frontex es deuen a qüestions "tècniques" que es resoldran "en hores més que en dies". "La relació d'anys amb Frontex i les operacions conjuntes és una relació estreta, positiva i de mútua confiança", ha afirmat des de Brussel·les, on assisteix a una reunió informal de ministres de l'Interior de la UE. A més, ha afegit que "aquestes qüestions solen tenir lloc tots els anys a l'hora de renovar tots els plans operatius d'actuació entre Frontex i els diferents països de la UE on existeixen els acords, en aquest cas, Espanya".

El titular de l'Interior ha explicat que la nova normativa europea de protecció de dades que Frontex ha de traslladar a les seves operacions des del passat 18 de gener és l'arrel de les diferències perquè han d'adaptar-se les propostes inicials sobre els plans operatius: "No és una qüestió significativa, sinó una qüestió, per dir-ho així, de gestió ordinària dins de la pròrroga dels plans d'actuació, mantenint la cooperació absolutament pròxima, fiable i d'una lleialtat màxima". D'una manera similar s'ha expressat un portaveu de l'agència europea a Europa Press, que s'ha mostrat confiat a resoldre les diferències amb el govern espanyol "al més aviat possible" per "poder seguir donant suport a Espanya" en el control de la frontera exterior.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!