Si una cosa uneix l'espanyolisme, és atacar el català. Una màxima que es compleix també a Europa, i que té en l'eurodiputada del Partit Popular Dolors Montserrat la principal protagonista. La conservadora és també presidenta de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu (conegut també amb el nom de Comitè PETI). I és des d'aquest espai que ha decidit donar corda a l'ofensiva contra la immersió lingüística. Anem a pams.

Tot comença el 2017. El PETI és una comissió que permet a la ciutadania europea presentar demandes que tinguin a veure amb qualsevol qüestió que sigui competència de la Unió Europea. Cada any hi ha unes 1.500 peticions, i entre tota aquesta muntanya hi ha la 0858/2017, presentada ni més ni menys que per Ana Losada, presidenta de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB). Per a qui no ho recordi, aquesta és la principal entitat que ha batallat a favor d'aplicar la sentència del 25% de castellà a les escoles catalanes, i que fins i tot ha rebut el reconeixement del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Ja en aquell moment, en la seva petició, Losada demana que l'escolarització dels alumnes a Catalunya sigui en català i castellà, "i no la immersió lingüística obligatòria en català". "Aquest sistema és discriminatori per als nens amb pares que han de desplaçar-se temporalment a Catalunya a causa de la seva feina", argumenta, carregant contra el 80% d'assignatures que s'imparteixen en català. La seva demanda, doncs, no és innocent, sinó que assenyala directament el model educatiu a Catalunya i acusa el territori de vulnerar els drets lingüístics dels seus fills. La demanda va ser admesa, però va xocar amb la Comissió Europea el juliol del 2018, que va descartar-la rotundament al·legant que la situació lingüística "cau dintre de la competència exclusiva d'Espanya. "La Comissió no té autoritat per investigar si la política en disputa és compatible amb les provisions de la Constitució espanyola", va sentenciar.

L'ofensiva d'Ana Losada hauria d'haver acabat aquí. Però malgrat el pronunciament de la Comissió Europea, Dolors Montserrat va descartar el seu arxivament i la petició s'ha mantingut oberta. Quina motivació hi ha darrere? L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ho té clar, i així ho ha explicat en un fil a Twitter. "Montserrat ha convertit el comitè en una cambra d'eco de la dreta reaccionària on es debaten aquells temes que els són rendibles políticament". I amb una dada demostra com la representant popular ha instrumentalitzat la comissió PETI en favor dels interessos de l'espanyolisme: menys d'un 10% de les peticions que envien els ciutadans europeus arriben a debatre's, però aquesta ja ha arribat a l'agenda del Comitè de PETI tres cops.

Una audiència pública que precedeix la missió a Catalunya

Una d'aquestes ofensives es materialitzarà aquest mateix dimarts, 28 de febrer, quan aquesta comissió celebrarà una audiència pública en la qual s'analitzarà el model d'immersió lingüística a Catalunya (malgrat el pronunciament en contra de la Comissió Europea). En aquesta audiència, hi participarà una delegació d'"experts". Però el cert és que aquests protagonistes ho tenen difícil per ser definits com a imparcials: tres han estat designats pel PP, i l'altra l'ha proposat Vox. "Un fet totalment contrari a qualsevol idea de pluralitat", denuncia Riba.

Els noms dels populars són Teresa Freixes, catedràtica de Dret Constitucional i ferma defensora del bilingüisme; Jorge Calero, catedràtic d'Economia Aplicada i que ha acusat el sistema educatiu català de "perjudicar" la classe treballadora; i Jesús Rul, llicenciat en Filosofia i Lletres, autor d'un llibre titulat Nacionalisme català i adoctrinament escolar. Per si això no fos prou, el nom designat per Vox és d'un dels seus diputats al Parlament de Catalunya, Manuel Acosta. "Això creua una línia vermella i crea un precedent molt perillós", adverteix l'eurodiputada d'ERC. "Un diputat en exercici no pot assistir en una audiència d'aquestes característiques com a 'expert'".

Aquesta audiència pública tan sols serà la prèvia a una missió que enviarà l'Eurocambra a Catalunya en el segon semestre d'aquest any per investigar la immersió lingüística. Això sí, una visita acordada per la Comissió PETI el passat octubre a partir de la demanda de l'Asamblea por una Escuela Bilingüe. Una decisió no exempta de polèmica, després de ser criticada pel grup dels Verds, i de recollir una demanda de Cs per acompanyar-la de l'audiència pública que tindrà lloc demà.

Crítiques de diversos grups a Dolors Montserrat

El grup dels Verds, del qual forma part ERC, ha estat crític amb l'actitud de Dolors Montserrat. De fet, la mateixa Diana Riba va intervenir davant el Parlament Europeu per denunciar el "descarat ús partidista" que practica l'eurodiputada popular amb la Comissió PETI. "Avui, no està al servei de la ciutadania, sinó del PP", va assenyalar. "En aquesta legislatura, el 40% de les missions realitzades per aquest comitè han estat a Espanya, deixant fora els ciutadans dels altres 26 estats membres". Però no ha estat l'única, perquè el grup dels socialistes i l'Esquerra Europea també s'han sumat a aquesta denúncia amb dues cartes de queixa sobre les seves actuacions.

L'eurodiputat del Partit Socialista Europeu Marc Angel va sentenciar que la decisió de perseguir la immersió lingüística era "esbiaixada". Per això va advertir que no participaria en l'audiència pública espanyolista si no hi havia "cap canvi". "També és inacceptable per a nosaltres que una persona que és diputat d'un parlament regional, que és un polític, estigui aquí com a expert. Aquesta no és una bona pràctica", va subratllar. Margrete Auken, dels Verds, també va amenaçar de retirar-se de la conferència si no hi havia un canvi en els noms. "I aleshores podreu tenir la vostra petita i esbiaixada audiència entre amics per donar suport els vostres partits com feu habitualment en aquest comitè", va llançar. "Ningú ens pot forçar a quedar-nos en aquest circ".