L'informe de la CIA que situa l'expresident socialista Felip González com la X del grup terrorista GAL ha impactat a Alemanya, perquè el país li va atorgar el premi Carlemany d'Aquisgrà. El Kritische Aachener Zeitung, diari d'esquerres d'Aquisgrà, ha criticat la concessió del premi a l'expresident espanyol el 1993, perquè ara s'ha conegut que va estar implicat "en els esquadrons de la mort espanyol".

"El 1993, Felipe González, que llavors era president del govern espanyol i líder del PSOE, va ser guardonat amb el premi Carlemany d'Aquisgrà. Ara els serveis secrets dels EUA, la CIA, han publicat documents secrets que proven que aquella època també es va crear una força mercenària espanyola per lluitar contra el terrorisme fora de la llei", assenyala escandalitzat.

Kraz

Segons el diari, el lliurament del premi Carlemany a González, a qui es veia com un lluitador per la democràcia a Espanya i a Europa, va ser un intent de la fundació per obrir-se una mica i concedir-lo per primera vegada a un socialdemòcrata.

El rotatiu aposta per retirar el premi, amb l'argument que així la fundació no quedarà tocada pel que ha revelat la CIA. "Els GAL eren esquadrons de la mort estatals que perseguien els membres de l'esquerra independentista al País Basc francès i espanyol a la dècada del 1980", afirma, en al·lusió a ETA.