El sector crític de les bases d'ERC, el Col·lectiu Primer d'Octubre, ha rebutjat l'acord entre el PSOE i els republicans anunciat aquest dijous per a la investidura de Pedro Sánchez, ja que consideren que suposa "un enterrament de la independència". Segons han denunciat en un comunicat, l'acord no reconeix l'existència d'un conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol. A més, tampoc es fa referència al dret d'autodeterminació, ni apareix la paraula "independència". Han assegurat que es tracta d'un acord que "en el millor dels casos servirà per perpetuar Catalunya dins d'Espanya, amb una reforma estatutària o de finançament". En aquest sentit, han retret a ERC que l'1 d'octubre no es va fer per això. 

En aquest sentit, han assenyalat que "únicament seria possible" donar suport a la investidura reconeixent el dret de Catalunya a l'autodeterminació, reconegut, en la seva opinió, pel Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ratificat per Espanya. Sobre les promeses d'inversió que inclou l'acord, que tots saben "que els espanyols no compliran", estan supeditades al fet que ERC aprovi els pressupostos generals de l'Estat (PGE) cada any, i també han carregat contra el traspàs de Rodalies, perquè defensen que no suposa cap garantia real de millora de les inversions, textualment.

Acord d'ERC i PSOE per a la investidura de Sánchez

El pacte d'investidura rubricat aquest dijous entre ERC i el PSOE acorda fixar un "diàleg" sobre el finançament de Catalunya a través de la creació, durant el primer trimestre de 2024, d'una comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat. Aquest òrgan buscarà, segons el text, com aconseguir un "finançament adequat" pels serveis públics catalans. Paral·lelament, s'acorden mesures com l'assumpció, per part de l'Estat, de 15.000 milions del deute de la Generalitat amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). A més, el text preveu aplicar aquesta condonació de forma general "per a totes les comunitats de règim comú".

El pacte de republicans i socialistes també aborda l'execució pressupostària, assumpte que ha generat friccions entre la Generalitat i l'Estat els darrers anys. Així, es pacta desenvolupar el nou sistema de "comandes de gestió" pactat pels pressupostos de l'Estat de 2023, de manera que les noves inversions per Catalunya que no siguin "crítiques per a infraestructures d'interès general" es materialitzin pel Govern de la Generalitat. Finalment, el text preveu millores de finançament en aquelles qüestions catalanes "singulars" com els Mossos o la gestió dels centres penitenciaris. A més el govern espanyol es compromet a incrementar en un 26% els recursos que traspassarà a la Generalitat per a la posada en funcionament de cada nou jutjat. El president d'ERC, Oriol Junqueras, va celebrar el pacte i va assegurar en roda de premsa que "avui guanya Catalunya". Des de la seu de Calàbria, Junqueras va afirmar que la taula de diàleg serà "entre governs", tal com consta a l'acord.