No arriba la pau a l'Assemblea Nacional Catalana. Després de mesos de tensió, durant el plenari extraordinari celebrat al febrer per debatre la possibilitat de presentar una llista cívic independentista a les pròximes eleccions al Parlament, es van fer públiques les fortes desavinences dins l'ANC i, dies més tard, els crítics amb la direcció de l'Assemblea, sota el nom del col·lectiu Indesinter, van demanar una remodelació de l'entitat just abans que 13 d'ells dimitissin en bloc com a membres del Secretariat Nacional. Ara, ells mateixos han assenyalat en un comunicat a la presidenta Dolors Feliu per posar traves al procés democràtic per demanar eleccions que van engegar enmig de la crisi. Tal com van anunciar a finals de febrer, el seu objectiu era recollir signatures i forçar una assemblea general extraordinària per fer unes noves eleccions al Secretariat Nacional entre els mesos de juny i juliol

Recollida de signatures físiques: una manera de dificultar el procés? 

Tal com remarquen, els estatuts de l'ANC permeten la convocatòria d'una assemblea extraordinària si ho demana un 5% dels seus membres, però, setmanes més tard d'anunciar la seva voluntat i després de "demanar-ho repetidament", la reunió amb els representants de l'Assemblea encara no s'ha produït. Tampoc no se'ls ha comunicat, denuncien, el nombre exacte de socis, i anant més enllà, acusen la direcció de dificultar l'obtenció de les signatures, requerint que aquestes es facin físicament. Això, remarquen, no té cap mena de sentit, ja que fa anys que les convocatòries i les eleccions es fan totalment telemàtiques. Per tot plegat i davant aquesta situació, els crítics demanen que hi hagi una mediació externa per resoldre les complicacions a les quals s'enfronten i poder forçar aquesta assemblea general extraordinària. 

Pels exdirigents crítics, unes noves eleccions al Secretariat Nacional serien fonamentals, ja que permetrien que "molts dels actuals integrants, que han mantingut conductes i actituds inapropiades, no puguin tornar a presentar-se al haver exhaurit els dos mandants perceptius". Amb tot, també hi ha altres membres pels quals aquest és el seu primer mandat, però creuen que es veurien "moralment desautoritzats a tornar a fer-ho". En el comunicat remarquen que la recollida de signatures és quelcom que preveuen els estatuts de l'ANC i un gest que permetria resoldre la crisi en la qual es troba immersa la institució. A més, destaquen que el nou full de ruta que va aprovar el Secretariat Nacional del qual havien format part alguns dels crítics és "molt més negatiu" del que podien preveure. Això però, lluny de desanimar-los, els ratifica en el seu convenciment de la necessitat d'unes noves eleccions. 

La direcció de l'ANC ignora la petició de reunió dels crítics 

Durant el passat mes de març, el col·lectiu Indesinter es va adreçar en fins a tres ocasions a l'Assemblea per demanar una reunió: "Només hem rebut resposta al darrer correu i per part de la Presidenta, en la que ni s'hi esmenta la possibilitat d'una reunió". A més, en el text, Dolors Feliu hauria respost que per fer "facilitar el còmput d'aquest 5% caldria identificar nom i cognoms, número de soci o DNI i signatura en paper de cada signant". Tot i que la intenció dels crítics era pactar un procediment senzill, el que proposa la presidenta de l'entitat "és el més difícil i costós, a banda del menys eficient", enfront de la possibilitat d'enviar un correu amb la convocatòria a tots els membres amb dret a vot i que, a partir d'aquí, els que vulguin és puguin inscriure. Aquest és el mètode que proposaven els crítics, però que se'ls ha negat.

"Voldríem creure que no es vol dificultar la recollida i validació d’almenys el 5% de signatures necessàries, la qual cosa seria coartar la voluntat dels membres de l’Assemblea que lliurement hi vulguin participar, i un menysteniment a la democràcia interna que mai s’hauria de transgredir", apunten els membres del col·lectiu, però davant les circumstàncies informen que han demanat una mediació externa per a poder consensuar un procediment menys costós i més eficient.