La casa Francesc Macià de Vallmanya, un antic casalot del segle XVII que es troba a Alcarràs (Segrià), està en un estat lamentable. I és que diversos annexos s’han esfondrat i s'hi ha acumulat la brutícia. Però el que més amoïna és l'estat del sostre, ja que té un esvoranc que cada vegada es fa més gran. A més, ja han caigut diverses bigues. Per si no fos prou, amb el pas del temps s'estan obrint bretxes al sostre, cosa que fa pensar que en qualsevol moment pot esfondrar-se completament. I a les plantes inferiors no hi ha portes i les finestres estan en molt mal estat. Per acabar-ho d'adobar, també ha patit robatoris, ja que fins fa unes setmanes encara hi havia un capçal de llit i una caixa forta de l’època del president Macià.

Davant de la trista realitat en la qual es troba la que fou casa del president Macià i la imminent cita electoral del 28 de maig, la iniciativa popular Salvem Casa Vallmanya llança un crit d'alerta als partits polítics i a les institucions perquè actuïn d'una vegada per totes per rehabilitar la casa. Des de Salvem Casa Vallmanya han perdut l'esperança en què el consistori compri la casa per posar-hi remei. És per això que ara s'adrecen a la Generalitat, governada pel partit de Macià, per tal que adquireixi l'immoble. Concretament, costa 120.000 i inclou la casa, els annexos, un edifici de l’entrada del recinte que ara és magatzem agrícola i dues hectàrees i mitja de terreny. El preu s'ha de pagar en quatre mensualitats de 30.000 euros.

El govern municipal d'Alcarràs ha desfet un acord de compra de la casa Macià signat per l'anterior alcalde 

L'exalcalde d'Alcarràs, el republicà Miquel Serra, va arribar a tancar un acord amb el propietari de la Casa Macià de Vallmanya per comprar l'immoble. Aquest acord es va signar una setmana abans de les eleccions municipals del 2019 i contemplava que la Diputació de Lleida i la Generalitat invertirien cadascuna 150.000 euros. Però, després de les municipals de 2019, la segona i la tercera força, Junts i Sempre Alcarràs, es van aliar per expulsar ERC del govern i es van repartir l'alcaldia. I en el primer any de mandat, quan l'alcalde era Manel Ezquerra, de Sempre Alcarràs, van desfer l’acord de compra. Actualment, l’alcalde és Jordi Janés (Junts per Catalunya).

Una casa històrica

La vàlua històrica que té la Casa Macià de Vallmanya és innegable. N'és prova el fet que, a més de les fotografies que es conserven del president Macià a la casa, a l'agenda oficial del president consten fins a 15 visites a la casa. Una quinzena de visites en només dos anys, els dos anys de presidència (1931-1933). Fins i tot, Macià hi havia arribat a reunir el govern, segons explica el portaveu de Salvem Casa Vallmanya, Ferran Dalmau. Escau esmentar que la casa era propietat de la dona de Macià, Eugènia Lamarca.  

02 Casa Macia Alcarras / Twitter @SalvemCalMacia
El president Macià de visita a la seva casa de Vallmanya / Twitter @SalvemCalMacia