FotoGaleria_5127739_0

La infanta Cristina de Borbó serà jutjada com la resta d’imputats del Cas Nóos, un cop l’Audiència Provincial de les Illes Balears ha rebutjat aplicar a la germana del rei Felip VI la coneguda com a doctrina Botín, per la qual es pot arxivar una causa quan només hi ha acusació popular.

L’Audiència rebutja l’aplicació de la doctrina Botín assegurant que els fets concrets pels quals Manos Limpias exerceix l’acusació de delicte fiscal com a cooperadora també han estat introduïts en la causa per la resta d’acusacions, com la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat.

Així, un cop resolta aquest qüestió, que va ser el punt principal tractat en les vistes dels dies 11 i 12 de gener, els interrogatoris començaran el 9 de febrer amb l'inici de les declaracions dels acusats, que arrencarà amb l'interrogatori de José Luis Ballester Pepote, exdirector general d'Esports de Balears. Més tard ho faran, entre altres i per aquest ordre, Jaume Matas, Marco Antonio Tejeiro, Ana María Tejeiro, Diego Torres, Iñaki Urdangarin i Miguel Tejeiro. La infanta Cristina, tal com estava previst, serà interrogada pel jutge el dia 26 de febrer.

Desenes de testimonis

Un cop finalitzada la ronda d'interrogatoris als divuit acusats, començaran les declaracions de desenes de testimonis, que s’efectuaran entre els mesos de març a maig. Alguns dels testimonis citats són l'exiministre Rodrigo Rato, l'exalcaldessa de València Rita Barberá, l'exconseller valencià Esteban González Pons, l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, l'empresari valencià Francisco Roig, l'exconsellera de Salut de la Generalitat Marina Geli, l'exalcalde de Madrid i exministre Alberto Ruiz Gallardón, i l'exsecretari d'Estat per a l'Esport Jaime Lissavetszky.

Finalment s'obrirà torn a la declaració de perits econòmics, i al juny s'acabarà el judici amb les conclusions i informes finals i l'últim torn de paraula per als acusats, amb la previsió de deixar el cas vist per a sentència el 30 de juny. Amb tot, la possibilitat que alguns dels acusats arribin a pactes pels quals reconeixerien els fets podria escurçar de forma notòria els terminis.

Respecte de la Casa del Rei

Per la seva banda, la Casa del Rei ha expressat el seu “respecte absolut a la independència del poder judicial", un cop s’ha conegut que la causa contra la infanta Cristina no serà arxivada i per tant serà jutjada com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals en el marc del cas Nóos.

Llegeix la interlocutòria