La guerra interna del Partit Popular té les seves conseqüències. La constant confrontació entre Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado, han frenat a aquest darrer en els sondejos electorals Així ho han recollit dues enquestes publicades per El Confidencial i El Español, realitzades per IMOP-Insights i Sociométria, respectivament. 

Les dues capçaleres digitals han publicat aquestes enquestes dins d'una sèrie de sondejos periòdics que fa mesos que realitzen. D'aquesta manera han fet una comparació amb l'evolució del que, fins fa poc, semblava el candidat més prometedor per arribar a La Moncloa. Ara, però, la imatge de Casado es desgasta per la confrontació interna del seu partit i frena el seu avenç. El PP sumaria diputats entre 12-28, situant-se amb un total de 101 o 117 escons, un gran canvi respecte als 89 actuals. Suposaria agrupar entre el 24,9% i el 27,1% del vot. Tot i mantenir el lideratge, el marge que el separa del PSOE és cada cop menor. 

grafic enquesta el espanyol

Sociométria / El Espanyol 

Els socialistes per la seva banda recuperen posicions i s'apropen als populars segons les enquestes. Encara serien segona força al Congrés, però cada vegada més a prop dels seus rivals. El partit del president Sánchez segueix perdent representants, al voltant de 16-20 diputats. Però tot i això les dues enquestes situen al PSOE per sobre de llindar dels 100 diputats, una fita que en enquestes anteriors era incapaç d'assolir. En total es quedaria amb 100 o 104 representants, entre el 25,5% i el 26,3% dels vots. 

La tercera força que sembla inalterable davant de les disputes entre els dos partits que l'avantatgen és Vox. L'extrema dreta espanyola de nou mantindria una representació similar a la que té en l'actualitat. Les dues capçaleres coincideixen a apuntar que la formació congregaria al voltant del 16% dels vots, que es traduiria en uns 51 o 55 escons, aproximadament els mateixos que els 52 actuals. 

Revifada de Díaz 

Mentre Casado tira enrere Yolanda Díaz s'obre pas als sondejos amb el seu promès nou projecte polític. Unidas Podemos concatenava enquestes en què se li dibuixava un futur perdent un gran nombre de diputats. El lideratge de Díaz està invertint aquesta tendència. 

grafic enquesta arc el confidencial

 IMOP-Insights / El Confidencial

Unidas Podemos seguiria perdent representants, però el cop seria més lleu. Passaria de tenir 35 diputats com ara a agrupar-ne entre 30 i 34. Entre un 11,5% i un 12,2% dels vots. És a dir, una pèrdua molt mínima en comparació a sondejos anteriors on la formació morada amb prou feines superava la vintena de representants. 

Les coses també pinten bé per l'antic líder d'Unidas Podem, Íñigo Errejón, amb el seu nou partit Más País. Un cop més les enquestes presenten que la formació d'Errejón sumaria un diputat i escalaria fins als 3 escons (2,3% del vot). En el cas d'Errejón, no hi ha masses sorpreses respecte a enquestes anteriors, ja que des de fa mesos tots els sondejos apunten al mateix: un lleu repunt de diputats. 

La irrupció d'España Vacía

Malgrat que les dues enquestes són molt similars, El Espanyol afegeix un actor a l'equació: el partit España Vacía. La formació es va registrar com a partit el passat setembre i pretén representar els territoris de l'Estat espanyol que se centren abandonats pels partits generalistes, els quals acostumen a centrats en ciutats, en especial en Madrid. 

L'enquesta en què inclou la possibilitat de votar aquesta formació mostrar com recolliria molts vots, arribant a treure 15 diputats, un 1,1% dels vots. Segons el digital, la formació aconseguiria 14 dels 15 diputats a costa del PP, el PSOE i Vox. Concretament, trauria 6 als populars, 5 als socialistes i tres a la formació d'extrema dreta. De manera que es tracta d'una opció que sedueix més als votants de dretes i la qual acabaria tenint un pes crucial per donar la clau de La Moncloa a un altre partit. 

grafic enquesta arc el espanyol

Sociométria / El Espanyol

Tot i això, les dues enquestes coincideixen a pronosticar un bon futur als partits regionals, que s'allunen dels projectes dels grans partits estatals. Els dos sondejos asseguren que tant Esquerra Republicana com Junts per Catalunya, mantindran el seu nombre de representats a la Cambra baixa. En canvi la CUP, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i el PNV sumarien un diputat més si els comicis se celebressin ara mateix. 

En canvi Ciutadans no suma res. La formació taronja segueix sent a la que li esperen pitjors resultats. Les dues enquestes asseguren que perdran la majoria dels representants, passant de 9 diputats a 1, o en el millor dels casos 2. Les coses pels d'Arrimadas no canvien i el futur pinta negre. 

 

 

Imatge principal: Pablo Casado, líder del Partit Popular, durant una intervenció al Congrés dels Diputats / Efe