El Consell de Coordinació de Podemos a la Comunitat de Madrid ha decidit suspendre de militància de forma cautelar la portaveu del Govern de Madrid, Rita Maestre, i la resta d'edils de Podemos de l'Ajuntament que van decidir abandonar el procés de primàries de Podemos Madrid per presentar-se a la plataforma de l'alcaldessa de la capital, Manuela Carmena, per a les pròximes eleccions.

Així ho han confirmat fonts de la formació després que Mestra juntament amb José Manuel Calvo, Jorge García Castaño, Esther Gómez, Marta Gómez Lahoz i Paco Pérez s'hagin 'despenjat' de la llista que anava a presentar el secretari general de Podemos Madrid, Julio Rodríguez.

A petició del mateix Rodríguez, aquest consell autonòmic ha acordat, entre altres qüestions, una mesura cautelar de suspensió de militància als sis edils, que aquest matí han incidit que ells no volien deixar de formar part de Podemos i sí continuar treballant "de costat" amb Carmena.

Aquesta decisió l'ha pres el Consell partint de l'article 7 del Document Ètic que regeix Podemos i que estableix l'"exigir i respectar que l'elecció de candidats o candidates a qualsevol institució de representació política (Cambres municipals, diputacions provincials, parlaments autonòmics, Congrés dels Diputats, Senat, Parlament Europeu o qualsevol altra) es dugui a terme mitjançant eleccions primàries obertes a tota la ciutadania".

Tot això "sense perjudici dels espais de confluència amb altres organitzacions o amb la societat civil, i amb les llistes obertes que es corregiran mitjançant criteris de gènere, sempre i quan l'esmentada correcció no impliqui la disminució de la representativitat en el cas de les dones, és a dir, llistes cremallera obertes i amb correcció de gènere per impedir que el resultat de la votació perjudiqui la representació de les dones".

En el mateix sentit, aquest article recull "rebutjar el transfuguisme i vetllar perquè cap càrrec electe no pugui formar part dels òrgans de Podemos si prèviament no ha estat elegit per exercir tal funció en un procés de primàries obertes i participades per la ciutadania".

Com recull els mateixos estatuts, el Consell de Coordinació tant Estatal com Autonòmic, podrà decretar de forma col·legiada la suspensió cautelar de qualsevol afiliat quan es produeixin diferents situacions, entre elles la seva integració oficial en les primàries o llestes electorals d'un altre partit.

En cas de substanciar-se una falta molt greu, les infraccions que preveu el partit de Pablo Iglesias passen per la inhabilitació per a l'acompliment de càrrecs al si del partit o en representació d'aquest durant un període d'entre un i quatre anys; la suspensió d'afiliació durant un període de temps d'entre tres mesos i un any; l'expulsió de Podemos; o fins i tot una sanció econòmica, exclusivament per als membres dels òrgans col·legiats i grups de càrrecs públics, d'acord amb el previst al seu reglament.

Candidatura de Julio Rodríguez

En aquest cas, el Consell ha decidit obrir un expedient disciplinari als sis regidors, que es convertirà en expulsió en el cas que decideixin continuar amb la seva idea de presentar-se a la candidatura de Carmena sense integrar-se a la llista de Podemos Madrid. En el cas que canviessin d'opinió, s'anul·laria.

Aquest dilluns, Julio Rodríguez tenia intenció de presentar la candidatura que encapçala a Unidas per Madrid, amb Rita Maestre de número dos. Tanmateix, edils com García Castaño (regidor d'Hisenda) o Esther Gómez (Carabanchel) i persones properes a la mateixa Carmena, no es trobaven ni entre els deu primers.

Això va obligar els sis edils a prendre una decisió in extremis ahir a la nit que va acabar amb l'abandonoo de les primàries de Podemos Madrid on s'havien inscrit prèviament no sense soroll també pels rumors que van apuntar a l'intent d'aquests edils de no presentar-se a les primàries perquè comptaven amb la confiança de l'alcaldessa.

Aquest matí, i preguntat sobre això, el secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique, ha evitat parlar d'expulsió però sí ha advertit que els candidats de les eleccions que no passin per les primàries de la formació "no seran regidors de Podemos" perquè, ells mateixos amb les seves decisions "lliures" s'estaven situant fora.