La Sala Penal del Tribunal Suprem (TS) ha patit aquest dijous la seva primera baixa des que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) no pot fer nomenaments discrecionals a la cúpula judicial per estar en funcions --situació en la qual porta des de 2018--, a causa de la jubilació del magistrat Miguel Colmenero, el que eleva a 80 les vacants en els alts tribunals. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat l'acord de la Comissió Permanent del CGPJ pel qual es declara la jubilació forçosa del magistrat per complir l'edat legalment establerta aquest 13 d'abril.

Fonts jurídiques indiquen a Europa Press que amb la sortida de Colmenero es produeix la primera baixa a la Sala Penal, que passa de 15 a 14 magistrats. Segons recull la Llei de Demarcació i de Planta Judicial, aquesta sala hauria d'estar composta per 15: un president i 14 magistrats.

Baixes a gairebé totes les Sales del Suprem

Amb la jubilació de Colmenero ja són 22 les vacants al Suprem, que pateix baixes a gairebé totes les seves Sales. La Sala Civil té 8 dels 10 magistrats que li corresponen; la del Contenciós-Administratiu compte amb 21 dels 33 que hauria de tenir i el 2023 espera una nova jubilació; la del Social, amb 8 dels 13 que li correspon, al juliol sumarà una altra vacant; i el Militar té 6 dels 8 magistrats que hauria de tenir i al setembre comptarà amb un menys. Les fonts jurídiques consultades apunten que en total ja són 80 les vacants a la cúpula judicial, perquè a les 22 del Tribunal Suprem s'afegeixen les registrades en l'Audiència Nacional (1), les audiències provincials (24) i tribunals superiors de justícia (33).

Magistrats per reforçar les vacants

Davant d'aquest escenari, la Comissió Permanent del CGPJ va acordar el febrer passat sol·licitar al Ministeri de Justícia que autoritzés la creació de 15 noves places de lletrat per donar suport a dues de les Sales del Suprem que acumulen més gran nombre de vacants. La Comissió va explicar que, en concret, és necessària la creació de 8 places de lletrat a la Sala Contenciosa Administrativa i 7 a la Sala Social. La funció d'aquests lletrats seria assistir a les seccions d'enjudiciament mitjançant l'estudi i la documentació d'assumptes pendents, permetent així que es dicti un major nombre de sentències.

Segons l'informe del Gabinet Tècnic del TS, només entre aquestes dues sales es dictaran l'any 2023 un total de 1.230 sentències menys (570 en Contenciós i 660 a Social) de mantenir-se la situació actual, sense reforços. A finals de març, el CGPJ va avisar a Brussel·les que el Ministeri de Justícia li havia avançat que "autoritzaria" els 15 lletrats de reforç per al Gabinet Tècnic del Suprem.