Les bases de la Crida han avalat que el seu president, Jordi Sànchez, encapçali la llista de JxCat a les eleccions generals. Un 81% dels socis de l'associació han votat que és "oportú" que l'expresident de l'ANC sigui el número u de la candidatura per Barcelona, segons la consulta vinculant que va engegar la Crida aquest divendres i que s'ha tancat aquest dissabte a la tarda. Hi han participat 9.751 persones.

Des de la Crida admeten que ara cal esperar que el PDeCAT també ratifiqui Sànchez. La llista de JxCat serà, a la pràctica, una entesa entre els espais del grup parlamentari de JxCat i el Partit Demòcrata, amb forta presència dels pròxims al president Carles Puigdemont. La Crida no concorrerà com a tal al 28-A, tot i que el seu president en sigui el cap de llista. El PDeCAT celebrarà demà diumenge un consell nacional extraordinari per ratificar la candidatura, segons ha decidit aquest vespre l'executiva d'aquest partit.

Sànchez, en presó preventiva i jutjat actualment al Tribunal Suprem pels fets del 20-S i el referèndum de l'1-O del 2017, és un dels fundadors i el president de la Crida, a més de ser també el president del grup parlamentari de JxCat. La Crida, que van impulsar el propi Sànchez i els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, va decidir dimarts no concórrer com a tal a les eleccions generals davant la impossibilitat de formar una candidatura unitària del sobiranisme, tot i que les seves bases van avalar que sí que s'hi presentés com a tal si s'arribava a acords.

En una entrevista que publica l'ACN aquest dissabte, Sànchez assegura que després de les eleccions els partits independentistes han "d’intentar de nou crear un espai de diàleg que busqui la solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya". "L'autodeterminació com a referència i un referèndum com a instrument democràtic són les portes que ens obriran la solució", afegeix. A més, Sànchez rebutja les propostes que aposten perquè el sobiranisme es presenti al 28-A per bloquejar la política espanyola. "A mi m’agrada l’acció política en positiu. De fet, la majoria del poble volem solucions i no actituds de bloqueig", argumenta.

A l'espera del consell nacional del PDeCAT de demà, aquest diumenge al migdia també es podria celebrar un acte de JxCat, un cop s'hagi ratificat -tal com tot apunta- que Sànchez sigui el cap de llista de la candidatura per Barcelona. 

Per la seva banda, Jordi Sànchez ha agraït que les bases de la Crida l'hagin avalat: "als qui heu votat Sí i als qui heu votat No", ha dit en una pilada.