L'Audiència Nacional ha condemnat el raper lleidatà Pablo Rivadulla, més conegut amb el nom de Pablo Hasél, a dos anys i un dia de presó pels delictes d'enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona i les institucions de l'Estat pels seus missatges publicats a Twitter i una cançó a YouTube. També, ha estat condemnat a pagar una multa de 24.300 euros.

En la sentència, els magistrats de la Secció Primera de la Sala Penal consideren que les publicacions de Hasél suposen "una actuació conjunta, dirigida contra l'autoritat de l'Estat" i que al·ludeixen "a la necessitat d'anar més enllà en un comportament violent, fins i tot amb la utilització del terrorisme".

Si el Tribunal Suprem confirma la sentència, Hasél haurà d'ingressar a presó perquè ja va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme.

La sentència compta amb el vot particular de la magistrada Manuela Fernández de Prado, que defensa que Pablo Rivadulla hauria de ser absol perquè "la seva actuació encaixa dins de la llibertat d'expressió i no suposa una manifestació del discurs d'odi".

La Fiscalia demanava per a ell dos anys i nou mesos de presó i una multa de 40.500 euros per delictes d’enaltiment del terrorisme i de calumnies i injuries contra la Corona i les institucions de l’Estat. L’acusava pel contingut d'una seixantena de missatges de Twitter i una cançó publicats entre 2014 i 2016. 

Els GRAPO, el Rei i la policia

Un dels missatges, al costat d'una foto d'una membre dels GRAPO, Hasél deia: “les manifestacions són necessàries, però no suficients, recolzem els qui han anat més enllà”. En aquest sentit, els magistrats apunten que “no es tracta d'un mer comentari en el qual s'aboca una opinió, sinó que es tracta d'un missatge que tanca clarament una invitació a realitzar una conducta igual que la dels seus referents".

En relació amb el delicte d'injúries i calúmnies a la Corona, la Sala assenyala que els missatges i el vídeo analitzat presenten una actuació per part de l'acusat que "determina la imputació al Rei emèrit i fins i tot al Rei actual la comissió de múltiples delictes, fins i tot d'homicidi i de malversació, així com d'una conducta no d'acord amb l'autoritat que representen".

“No es tracta d'expressar una reivindicació política d'una altra forma d'Estat, com pogués ser republicana” diuen els jutges, sinó que s'adverteix una intencionalitat com és la d'injuriar i calumniar la monarquia “amb l'ànim evident que per qui accedeix als seus tuits adopti una posició contrària, fins i tot de forma violenta”.

Respecte al delicte d'injúries i calúmnies contra les institucions de l'Estat, el tribunal subratlla la "gran" quantitat de delictes que s'imputen de forma reiterada als membres dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, "acusant-los d'assassinats, tortures, que s'integren en uns continguts ofensius i de marcat odi".