La bona gestió de la crisi del coronavirus per part del govern escocès ha fet que més ciutadans es decantin a favor d'independitzar-se del Regne Unit. Segons publica The New York Times, bona part de la població creu que l'executiu de Nicola Sturgeon ha treballat millor per aturar la pandèmia a Escòcia del que ho ha fet el govern de Boris Johnson a Anglaterra. "La taxa de mortalitat per càpita d'Anglaterra és superior a la d'Escòcia i continua registrant més casos", explica el rotatiu.

Aquesta percepció ha fet més forts els sentiments independentistes en les últimes setmanes fins al punt que es consolidaria la majoria a favor de la independència en un referèndum. El suport per separar-se del Regne Unit arribaria ara al 52,5%, segons una mitjana de les últimes enquestes

"Aquest és un canvi important del referèndum sobre la independència del 2014, quan els escocesos van votar per mantenir-se a la unió per un 55,3% contra un 44,7%", recorda. "És la primera vegada que les enquestes han mostrat de manera consistent una majoria per desvincular-se d'Anglaterra".

En l'acord entre Escòcia i el Regne Unit, els primers s'encarreguen de qüestions com la salut pública, bàsica en aquesta pandèmia, mentre que el govern britànic gestiona la immigració, la política exterior i les ajudes pels treballadors que s'hagin quedat a l'atur durant el confinament. 

Nervis a Londres

Aquest augment de suport ha fet saltar les alarmes al govern de Johnson, que ha enviat fins a quatre ministres en menys d'un mes de visita a Escòcia per intentar mitigar una possible crisi. "Londres pot haver-se despertat fa dues setmanes, però és una història que ve de lluny", assegura John Curtice, expert en anàlisi política i enquestes.

Tot i això, durant les visites a Escòcia, cap dels ministres ha volgut parlar de cap qüestió relacionada amb la independència. "No crec que ara sigui el moment de parlar d'aquestes qüestions constitucionals", defensava el ministre d'Hisenda, Rishi Sunak, durant la seva visita la setmana passada.

Entre les mesures que va aplicar el govern escocès hi havia controls policials a la frontera amb Anglaterra per evitar l'entrada d'anglesos que hi volguessin fer turisme. En general, les mesures de confinament van ser especialment estrictes a Escòcia, mentre que a Anglaterra ho van ser menys. Les competències en Sanitat transferides a Escòcia es van mantenir inalterables durant la pandèmia i es va respectar l'autogovern, a diferència de la situació que es va viure a l'estat espanyol.