El mitjà digital Público revela aquest dimecres que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espiava els mòbils dels terroristes de Barcelona i Cambrils i escoltava les seves converses cinc dies abans dels atacs. Aquesta nova revelació està fent créixer la indignació entre els polítics i dirigents del país.

El rotatiu afirma haver tingut accés a un dels informes reservats que el mateix CNI va facilitar als investigadors de Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos i Fiscalia en el marc de la investigació judicial per a l'esclariment dels fets. L'informe relata el viatge d'Omar Hichamy i Younes Abouyaaqoub a París entre l'11 i el 12 d'agost del 2017 i, sempre segons el mitjà digital, relata no només el seguiment als dos futurs membres de la cèl·lula jihadista de Ripoll i de les trucades telefòniques i recerques a Internet que van fer amb aquests terminals, sinó també del contingut de les converses que van mantenir entre ells.

El president del Parlament, Roger Torrent, considera que les novetats sobre la relació entre el CNI i el cervell del 17- A són "cada dia més preocupants". De la mateixa manera demana que s'investigui i que s'exigeixin responsabilitats.

El conseller d'Administració Pública, Jordi Puigneró, ha qualificat la notícia "d'escàndol majúscul" i ha donat dues opcions al president en funcions del govern espanyol: "posar llum a les clavegueres o seguir en l'absoluta frivolitat política en què viu, sent president d'un Estat sense govern, amb presos polítics, exiliats i el cas del CNI".

Per la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, s'ha indignat amb la premsa espanyola per no parlar dels atemptats i ha compartit les imatges de les portades de diversos diaris.

La consellera a l'exili Meritxell Serret ha fet una piulada en anglès preguntant "com pot ser possible que la intel·ligència espanyola estigués al corrent de tants detalls, incloent les conversacions entre els terroristes sobre els seus projectes i objectius, però no fes res per evitar els atacs a Catalunya?".

Ernest Maragall ha estat concís i contundent: "Les dades són explícites i alarmants. El Gobierno-PSOE ha de donar explicacions ja". A més ha assegurat que aquest escàndol "no pot quedar només en indignació a Barcelona i silenci a Madrid".

Pablo Iglesias s'ha sumat a la queixa de Rufián i ha destacat que "el silenci dels grans mitjans sobre el que el CNI sabia dels terroristes de la Rambla revela com funciona el poder a Espanya".