El jutge veu indicis "rellevants" que el secretari d'organització del PSOE d'Andalusia, Noel López, va planejar el segrest de la regidora socialista de Maracena (Granada), Vanessa Romero, per intentar silenciar una denúncia de corrupció que aquesta volia presentar, segons informa El Mundo. En una interlocutòria notificada aquest dijous a les parts, el magistrat assenyala que hi ha indicis "prou rellevants" que el secretari d'organització del PSOE andalús i exalcalde de la localitat va tenir una participació activa en la planificació del segrest, que finalment va fallar. La resolució explica les declaracions tant de l'autor material del segrest, Pedro Gómez, com de la víctima, que coincideixen pràcticament en tot i en elements objectius addicionals, com la localització del telèfon mòbil de López i les trucades i reunions sospitoses que van mantenir els implicats abans i, sobretot, després dels fets.

"Fer un ensurt"

El segrestador material va explicar a la Guàrdia Civil que el pla fosc es va elaborar en un restaurant de Maracena, quan es van asseure a la mateixa taula el número tres del PSOE andalús, la seva successora al capdavant de l'alcaldia d'aquesta localitat, Berta Linares, el regidor d'Urbanisme, Antonio García Leyva, i ell mateix, que era parella de Berta Linares. Noel López va proposar llavors fer "un ensurt" a Vanessa Romero, amb qui mantenia pèssimes relacions i que, a més, tenia, sempre segons aquest testimoni, informació sobre expedients urbanístics que els podrien causar problemes. Segons el segrestador, el número 3 del PSOE el va animar que fos ell qui executés el pla amb l'argument que patia una malaltia mental —segons sembla és bipolar— i no "li passaria res" i li va prometre que, en cas que la víctima denunciés, "li posarien un advocat".

Vanessa Romero ha reconegut que hi va haver "importants enfrontaments previs" entre ella i l'alcaldessa, i ha afegit que li va revelar l'existència d'alguns expedients d'urbanisme "que afectaven negativament Noel López" en la seva etapa com a regidor de Maracena i la seva successora Berta Linares. Segons assenyala la interlocutòria del Jutjat d'Instrucció 5 de Granada, els documents van ser trobats al maleter del vehicle de la segrestada. 

Quan es va saber que el segrest havia anat malament, Noel López, que estava a Jaén, va tornar ràpidament a Maracena. Hi ha trucades que mostren com després es va produir una ronda de converses entre el número 3 del PSOE andalús, el regidor García Leyva i l'alcaldessa, a més d'un advocat.

L'escàndol de l'intent de segrest ha estat un obús en la campanya electoral del PSOE a les municipals i autonòmiques, i s'afegeix a la detenció de dos membres de la candidatura electoral socialista a Mojácar (Almeria) per una trama de compra de vots.