El Crans Montana Forum no s’ha immutat pels retrets públics que ha dedicat el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, al seu director, Jean Paul Carteron. El ministre va expressar dilluns l'enuig arran de la presentació que va fer Carteron del president Carles Puigdemont en la reunió anual de l’entitat a finals de juny a Ginebra i per la forma com es va tractar el pols independentista. L’entitat ha advertit que si el govern espanyol no va explicar el seu parer va ser pel "desinterès" de les autoritats de Madrid que no hi van voler assistir tot i haver estat convidats.

En una carta oberta al diari Tribune de Genève, Borrell va atribuir la setmana passada al responsable del Forum “falta de coneixement sorprenent” i lleugeresa impròpia d’algú de la seva responsabilitat per haver parlat de l’existència a Espanya de presos polítics i exiliats. El Crans Montana ha replicat penjant un comunicat a la seva pàgina web titulada Relacions d’Espanya i el Crans Montana Forum.

En aquest text, l’entitat explica que a la reunió d’aquest any a Ginebra hi van participar més de 500 persones, entre les quals nombrosos caps d’Estat, primers ministres i membres de governs, i que s’hi van abordar nombrosos temes relatius a les relacions internacionals i a la democràcia, un dels quals concernia directament a Espanya. Per aquesta raó, dins la voluntat d’organitzar els debats equilibrats com és regla en les seves reunions, van tenir la cura de convidar personalment el mateix Borrell així com tots els membres del govern espanyol i els ambaixadors espanyols a Ginebra, Berna, París, Brussel·les i Roma.

“Malauradament no vam rebre una sola resposta i no hem pogut fer més que constatar el desinterès de les autoritats espanyoles”, lamenta el text.

Per aquesta raó, el comunicat conclou: “si un intercanvi ha pogut semblar desequilibrat a ulls d’alguns, ho deplorem tot subratllant que no és per l’acció del Forum”, conclou.

Prèviament, el Crans Montana Forum recorda al text les relacions no només amb Espanya sinó en particular amb Borrell, les quals es remunten a quinze anys enrere quan va ser president del Parlament Europeu i, més tard, quan va ser a l’Institut Europeu de Bolonya. Així mateix, subratlla que l’actual ministre ha recolzat un dels comitès d’honor del Forum i ha participat personalment a les reunions a Brussel·les.