El candidat a canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, s'ha mostrat partidari aquest dimarts d'implementar la vacunació obligatòria contra la covid-19 al país. En el marc d'una reunió amb la cancellera en funcions, Angela Merkel, i amb els Länder, el que serà el nou cap de l'executiu alemany ha manifestat aquest posicionament per impulsar la vacunació. Segons el diari Bild i el setmanari Der Spiegel, Olaf Scholz proposa implementar aquesta mesura el mes de febrer.

De fet, els líders de les regions alemanyes van demanar en la seva última reunió amb Merkel, que es va celebrar fa dues setmanes, l'impuls de l'obligatorietat de la vacunació, almenys en els sectors professionals més sensibles i en contacte amb persones vulnerables, com el personal dels serveis sociosanitaris.

Paral·lelament, Scholz es va comprometre durant la presentació de l'acord del govern de coalició que formarà amb els verds i els liberals a entrar en el tràmit parlamentari aquest projecte de llei abans que acabi el 2021.

Creació d'un equip de crisi

Una altra de les mesures que vol impulsar el successor d'Angela Merkel és la creació d'un equip de crisi contra el coronavirus, que compti amb la representació del seu govern, dels Länder, dels municipis i amb experts en la matèria. Els territoris han traslladat a Scholz la seva preocupació per les "alertes" dels epidemiòlegs i alguns dels més afectats urgeixen a adoptar "mesures immediates" sense esperar al relleu a la cancelleria, que previsiblement es durà a terme la setmana vinent.

Qui serà el responsable d'encapçalar aquest equip de crisi contra la covid-19 és el general major Casten Breuer. Segons Der Spiegel, ja comptaria amb un despatx a la cancelleria. Breuer, de fet, ha estat el responsable de coordinar i gestionar les operacions fetes per l'exèrcit en la campanya de vacunació.

Actualment, el percentatge de població d'Alemanya que compta amb la pauta completa de la vacunació és del 68,5%, una xifra que és inferior a altres països, com per exemple Espanya, que se situa prop del 80%. Sobre la incidència setmanal, aquest dimarts, després de diverses setmanes sense fer-ho, la xifra ha presentat un petit descens: dels 452,4 als 452,2 contagis per cada 100.000 habitants.

Alguns altres països estan adoptant mesures més exigents amb la vacunació. Un dels casos més recents és Grècia, que ha anunciat que multarà els majors de 60 anys que no s'hagin vacunat abans del 16 de gener de 2022. La sanció s'elevarà als 100 euros mensuals. Aquests diners es destinaran, a més, per finançar hospitals públics del país, segons ha explicat el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis.

 

Imatge principal: Olaf Scholz, successor d'Angela Merkel a la cancelleria d'Alemanya, en la presentació de l'acord del futur govern de coalició. Europa Press.