La pandèmia de la Covid-19 ha generat ja despeses extra per 1.906,7 milions a la Generalitat, i aquesta és només la "factura" calculada fins al mes d'octubre, és a dir, en només vuit mesos de pandèmia. Al setembre, la despesa arribava 1.557 milions.

Ajudes i despesa sanitària

Així ho posa de manifest l'últim informe mensual d'execució del pressupost de la Generalitat, actualitzat fins al 31 d'octubre, que revela que de moment el Govern ha donat 273,3 milions d'euros en ajudes i subvencions a sectors afectats per les restriccions. Aquests 1.906,6 milions de despesa total inclouen tant despeses directes, com les sanitàries i sociosanitaries, que sumen 1.213,3 milions, com les indirectes i induïdes per la crisi, que arriben als 693,4 milions.

S'entén per despesa indirecta aquelles mesures preses per combatre els efectes de la crisi sanitària o econòmica, així com altres per sufragar prestacions o canvis en la demanda de serveis, per exemple.

L'informe detalla fins i tot les partides principals de la despesa sanitària directe generat per la pandèmia, entre les que destaquen els 303,4 milions destinats a personal sanitari, els 297,2 milions a sufragar productes sanitaris sense recepta o ordre de dispensació, altres 238 milions per concerts sanitaris i 148 milions per a inversions sanitàries, entre d'altres.

Quant a les despeses indirectes, a més d'aquests 273 milions en ajudes i subvencions, destaquen altres 130,8 milions per compensar la caiguda d'ingressos en el sistema de transport públic, així com altres 118,8 milions per reforçar la protecció social.

Metro Barcelona recurs   Twitter TMB

TMB

Més personal escolar

La pandèmia també ha obligat a gastar més en personal per al curs escolar (19,7 milions), en equips de protecció individual i altre material específic (33,5 milions), en el pla d'educació digital (23,8 milions) o en tecnologies de la informació i la comunicació (14,9 milions).

Al juliol, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va xifrar en 2.565 milions d'euros la despesa addicional provocada enguany per la pandèmia, i de moment el Govern no ha revisat aquesta estimació.

nens fent classe l'escola de Gòsol / ACN

ACN

Menys recaptació

Per la part dels ingressos, la pandèmia també ha afectat substancialment a la recaptació, tant per la menor activitat econòmica com pels ajornaments donats per les administracions. De fet, Aragones va estimar al juliol que la pandèmia podria fer caure aquest any els ingressos de la Generalitat en uns 2.407 milions. Tot i això, el balanç pressupostari fins a l'octubre és positiu en 815,5 milions a causa dels diferents fons habilitats per l'Estat per finançar les despeses derivades de la pandèmia.

Malgrat això, el Govern garanteix que no sobraran recursos a l'acabar l'any, sinó a canvi, ja que els 306 milions mobilitzats a l'octubre a ajudes per la segona onada de la pandèmia tindran impacte en l'execució pressupostària de novembre i desembre, va recordar el propi Aragonès divendres. De fet, la pandèmia ha reduït tant la recaptació dels impostos estatals com els gestionats per la Generalitat.

L'ampliació

Mentrestant, el Govern continua fent ampliacions del pressupost de la Generalitat a mesura que va rebent recursos del fons estatal per a la Covid, i ja en porta quatre. En concret, el Govern ha augmentat el pressupost d'enguany ja tres vegades amb càrrec a fons Covid-19: el juliol (1.230 milions), el setembre (354 milions) i el novembre (795 milions), i una quarta l'octubre, aprofitant el marge de dèficit del 0,2% per al 2020 (420 milions).

En conjunt, l'increment acumulat del pressupost des del juliol és de 2.799 milions, comptant aquestes quatre ampliacions.