L'exvicepresident de la Mesa del Parlament, Josep Costa, ha mostrat la seva sorpresa amb què a "ningú li grinyoli" que el Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol hagi de "despatxar els assumptes del rei". El jurista ha explicat que el CNI "no fa res" que el govern espanyol "no sàpiga", ja que la llei exigeix que els serveis d'intel·ligència han d'informar de tot al president i al govern. Però, en canvi, el que no posa la llei és que el CNI hagi de reunir-se amb el rei, cosa que li grinyola molt a Costa. Cal recordar que des del CNI es va iniciar un procés d'inspecció als telèfons mòbils de la casa reial i de Felip VI per comprovar si havien estat espiats.

D'altra banda, la Moncloa vol fer pagar els plats trencats de la crisi del CatalanGate a l'actual directora del CNI, Paz Esteban, i no pas a la ministra de Defensa, Margarita Robles, tal com demanen els partits independentistes catalans. Esteban és una alta funcionària de perfil tècnic que fa 40 anys que és al CNI. La decisió de cessar Esteban depèn del president espanyol Pedro Sánchez i encara no ha estat confirmada, però segons apunta El País, fonts governamentals creuen que és imminent. Esteban ja ha comparegut davant de la comissió de secrets del Congrés i el CNI està a punt de finalitzar l'anàlisi de tots els mòbils dels ministres. Quan aquesta darrera inspecció hagi finalitzat, el govern espanyol ja podria optar per fer caure Esteban, fet que serviria per protegir la figura de la ministra Robles. 

Margarita Robles, ministra de Defensa i màxima responsable del CNI, és pràcticament l'únic membre del govern espanyol que protegeix la directora del CNI. De fet, la destitució d'Esteban ha estat motiu de disputa interna al si del govern. I és que des de Defensa s'acusa Presidència de ser els responsables de vetllar per la protecció del telèfon de Sánchez i des de Presidència responsabilitzen el CNI perquè "només ells tenen la tecnologia per saber si un sistema tan avançat com Pegasus ha entrat als mòbils". Mentre que des del govern català asseguren que la relació amb el govern espanyol està "a zero", Sánchez fa tímides passes per reconstruir la relació amb els republicans. De moment, després de viatjar a Barcelona arran de la visita de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, Sánchez i Aragonès han acordat reunir-se pròximament per abordar la crisi provocada pel cas d'espionatge CatalanGate. Paral·lelament, Robles s'enfronta a Sánchez frontalment perquè no vol fer caure Esteban, estratègia que li està costant a la ministra moltes crítiques per part del gabinet espanyol. Ara bé, ningú no creu que Sánchez s'atreveix a enderrocar un pilar cabdal com la ministra de Defensa, una persona ben valorada, fins i tot, per la dreta.

Cal recordar que, segons la Moncloa, no només el president espanyol hauria estat espiat, sinó també la ministra Robles i el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska. Per tant, aquest és un tema que amoïna molt a Sánchez i el seu equip de govern. Amb tot, però, sembla que el president socialista té intenció de reparar la relació amb ERC per poder aprovar les reformes pendents i esgotar els quatre anys de mandat. Ara bé, Sánchez no es pot permetre més relliscades perquè la legislatura penja d'un fil.