El viatge amb avió privat i l'hotel de luxe on dorm l'emèrit s'ho paga ell i els seus amics, sobretot els magnats dels emirats. Ara bé, els agents de seguretat privada els continua pagant l'estat espanyol. Aquesta és l'única conclusió segura de la negació del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, a revelar una xifra. D'entrada, compta amb quatre escortes que l'acompanyen a tot arreu. El detall del nombre l'ha confirmat el diari digital LaPolíticaOnline. Quatre no és una xifra aleatòria: són els necessaris per garantir la protecció quadrada de la persona, "les quatre cares de la vigilància" com es coneix. Les nòmines venen pagades directament de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

La mensualitat pot anar entorn els 8.000 euros per a cadascun, on s'inclou el sou i les dietes i desplaçaments. Però aquesta xifra pot arribar a duplicar-se si tenim en compte que l'allotjament i el menjar no es paga de forma íntegra a través de la Policia i la Guàrdia Civil. Les xifres segures arriben als 32.000 euros, a l'espera del detall dels pressupostos del 2020 que encara no estan publicats al Portal de Transparència de l'estat espanyol. 

Segons el digital LaPolíticaOnline, no és descabellat pensar que el cost es dispari fins als 55.000 euros cada mes. Si la seva situació s'allarga, pot arribar als 660.000 euros anuals, només comptant el sou base. Cal tenir en compte que la famosa retribució que Felip VI va treure al seu pare per tenir un gest públic d'empatia i "pulcritud" per les trames corruptes en què està implicat, amb prou feines arribava als 198.845,10 euros anuals. Des de la Zarzuela i la Moncloa, de moment, segueixen amb una única premissa entorn la figura de Joan Carles I: discreció i opacitat.

Per la seva banda, la diputada de Junts per Catalunya al Congrés Laura Borràs no ha escoltat la resposta que desitjava del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska: "Quant costa a l'estat espanyol la seguretat del rei emèrit Joan Carles I a Abu Dhabi?". Marlaska toca el violí: "No donaré cap dada de seguretat, com tampoc ho faria de cap autoritat, sigui estatal o autonòmica. En matèria de cost de seguretat no hi ha cap partida específica assignada ni un cost addicional dins del que ja estava aprovat en els pressupostos generals". 

Llargs aplaudiments del govern socialista i Podemos i la rèplica de Borràs: "Demano una xifra del cost concret, precisió i transparència i més en temps de Covid i emergències socials. Que l'emèrit fugi i a un lloc del crim és escandalós i la pitjor imatge internacional, ho diu el mateix vicepresident Pablo Iglesias". I conclou: "Un altre escàndol del govern més progressista i republicà de la història que no fa absolutament res. Només donar cobertura a la Corona i protegir-la costi el que costi, i mai millor dit". Grande-Marlaska ha tornat a repetir el discurs. I fins aquí.