La ministra de Defensa en funcions, María Dolores de Cospedal, tot i estar a poques hores d’abandonar el càrrec en el marc de la liquidació del Govern espanyol presidit per Mariano Rajoy, tanca el seu mandat amb dues morts de militar més, i no pas en combat, sinó a causa d’un accident en el marc d’unes maniobres militars.

Efectivament, divendres van morir dos militars espanyols, un caporal i un soldat, i dos més van resultar ferits en bolcar el vehicle blindat BMR en el qual viatjaven durant unes maniobres a Fuerteventura (Canàries).

El cas és que no és el primer cop que hi ha accidents mortals amb aquest tipus de vehicles, els BMR -Blindat Mitjà sobre Rodes- i els Lince . De fet, el passat 15 de maig un legionari va morir en ser atropellat per un BMR durant unes maniobres i el 18 de maig va morir un infant de marina, aquest cop a Mali, per un accident també amb un d’aquests vehicles militars, en aquest cas un Lince.

Més de quaranta morts "evitables"

Tot plegat ha portat l’extinent Luis Gonzalo Segura, actualment la veu més crítica contra la gestió militar, a demanar públicament el processament de la ministra Cospedal i la cúpula militar per “homicidi negligent”. Segons l’exmilitar, que va ser represaliat i expulsat de l’exèrcit per les seves crítiques pel funcionament intern de l’exèrcit, aquests dos tipus de vehicles sumaven, fins la setmana passada, 39 morts, ara ja 41, i al seu parer, “moltes d’elles, evitables”.

De fet, Gonzalo Segura ja va dedicar, sota l’epígraf ‘Asesinos sobre ruedas’ unes pàgines a l’alta sinistralitat dels BMR al seu ‘Libro negro del Ejército español’. Ara, amb la mort de dos militars més, l’extinent Segura ha assegurat per mitjà d’un comunicat que es tracta de “dues morts absolutament innecessàries”, i ha assenyalat directament la cúpula militar i la titular de Defensa, als quals ha acusat de “negligents”. “Presumptes homicides negligents, per ser exactes”, per no haver evitat les quatre morts d’aquest mes.

Retirada "d'una punyetera vegada"

L’extinent, que fa temps que reclama la retirada d’aquests vehicles “d’una punyetera vegada”, ha afegit que és “molt trist” que no hi hagi “processos judicials ni dimissions dels alts comandaments”. “Quants militars han de morir per a que es detingui aquesta carnisseria?”, ha reblat.