La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha assegurat avui a Barcelona que el govern espanyol es compromet a treballar per defensar sempre "allò que ens uneix i deixar de banda el que ens separa". "Perquè la unió, és ben sabut i ho saben molt bé els militars, és el que fa la força i la divisió dona lloc a la famosa dita del divideix i venceràs. I aquesta lliçó no se'ns pot oblidar", ha advertit la ministra des del Govern Militar de Barcelona.

La responsable de Defensa, que aquest matí ha participat en una reunió del Consell Superior de l'Exèrcit a la capital catalana, ha insistit que la unitat permet la defensa dels valors de la societat democràtica. "La unitat no està renyida amb la pluralitat i la integració ens fa més forts a tots", ha pronosticat.

Cospedal ha plantejat aquestes reflexions en un breu parlament abans de visitar per la tarda l'exposició Enginyers, soldats i savis que hi ha instal·lada a la seu del Govern Militar, al final de la Rambla de Barcelona.

"És un privilegi estar en aquesta meravellosa ciutat catalana, mediterrània i espanyola que és Barcelona", ha proclamat tan bon punt ha començat el seu parlament. La ministra no s'ha cansat de subratllar al llarg de la intervenció el paper "transcendental" del poble català a les forces armades i el paper d'aquestes com a garants de les llibertats i la democràcia. 

No s'ha referit en cap moment de manera explícita al procés independentista, però tampoc s'ha oblidat de "reivindicar la importància de Catalunya en la formació d'un Estat com l'espanyol que des de fa més de 500 anys funciona com una gran nació".

La ministra també ha volgut tenir un record per a Podemos, sense citar explícitament la formació de Pablo Iglesias, i després d'advertir que "a alguns els agrada contraposar política social i seguretat", ha deixat clar que sense la pau i la seguretat que proporciona una bona Defensa no es pot gaudir dels drets, les llibertats, o d'una millor sanitat pública o una millor educació. "Hem de ser conscients de la importància de la seguretat per protegir la nostra forma de vida", ha advertit.

Han acompanyat la ministra durant la seva visita el delegat del Govern, Enric Millo; el delegat especial de l'Estat en el Consorci de la Zona Franca, Jordi Cornet; el comandant militar de Barcelona, general Jesús Lorente; el delegat de Defensa, coronel Luis Castuera; i el tinent general director de l'Institut d'Història i Cultura Militar, José Carlos de la Fuente Chacón, que ha fet un breu parlament abans de la intervenció de Cospedal.

L'acte ha acabat amb un minut de silenci en memòria de les víctimes d'Hipercor.