Diversos càrrecs territorials del PP han acollit amb cautela i poc entusiasme l'anunci de la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, de seguir com a número dos després del congrés nacional que se celebrarà al febrer. La majoria coincideix que cal esperar aquest conclave per saber "què passarà". Així i tot, donar la cartera de Defensa a Cospedal es presumia com l'estratègia de Mariano Rajoy per equilibrar els seus poders amb la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. 

Fa tres dies, Cospedal va assegurar en una xerrada informal amb els periodistes, després de la seva presa de possessió com a ministra de Defensa, que continuarà a la secretaria general del PP després del congrés del partit del 2017. "No us deslliurareu de mi", va postil·lar en to irònic.

A les files del PP consideren que és compatible compaginar els dos càrrecs, però veuen precipitat obrir ara aquest debat en un moment en què ni tan sols està convocant el congrés, un fòrum en què, a més, es vol llançar un projecte renovat.

Cospedal va ser triada número dos de Rajoy al congrés del PP celebrat a València el 2008 i va ser reelegida en aquest lloc gairebé quatre anys després, al febrer del 2012, a Sevilla. En aquest moment, ocupava a més la presidència de Castella-la Manxa.

El president del PP basc: "Ja veurem"

El president del PP basc, Alfonso Alonso, ha estat el primer a assegurar públicament que "no és bo anticipar" qui hauria d'ocupar el càrrec de secretari general del PP al proper congrés i ha afegit que ja es veurà si segueix en aquest lloc després de la reunió.

"La situació avui és que María Dolores de Cospedal és ministra de Defensa però manté la seva responsabilitat en el partit i entenc que aquesta és la situació que sembla que seguirà d'aquí al congrés, i després del congrés, ja veurem", ha manifestat.

Des de la direcció nacional del PP, el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha qualificat de "molt raonable" el que ha dit Alonso i ha demanat esperar perquè ni tan sols està convocat el citat congrés –es farà de fet el proper dilluns en una junta directiva nacional–. "Per parlar de noms esperarem al congrés", ha recalcat.

Aguirre: "Ho decidirà el Congrés"

En semblants termes s'ha expressat la portaveu del PP a l'Ajuntament de Madrid, Esperanza Aguirre, que veu compatible que Cospedal sigui ministra de Defensa i secretària general, per bé que ha afegit que serà el congrés del PP qui ho haurà de decidir.

Des del PP gallec, el seu portaveu parlamentari, Pedro Puy, ha defensat que és a Cospedal a qui li correspon analitzar si pot compatibilitzar els seus dos càrrecs i el seu dedicar-se a "dues qüestions que són complexes". Dit això, ha afegit que ja es veurà "què passa" perquè no és un tema que hagi de decidir "a curt termini".

Per la seva banda, la presidenta del PP asturià, Mercedes Fernández, ha refusat valorar l'afirmació de Cospedal sobre que seguirà en el seu càrrec en el PP i s'ha limitat a dir que és "una bona secretària general" i serà "una magnífica ministra de Defensa".

El PP de Castella-la Manxa: "Està capacitada"

El suport més encès a Cospedal ha estat de la seva terra, Castella-la Manxa. La presidenta del grup popular a les Corts de Castella-la Manxa, Ana Guarinos, s'ha mostrat "indignada" davant el fet que es qüestioni que Cospedal pugui ser ministra i secretària general, un qüestionament que creu que es fa pel fet de ser dona.

"Té capacitat per a això i més", ha proclamat Guarino, qui ha recalcat que no és incompatible estar a l'Executiu i tenir un càrrec a Gènova. "No hi ha cap problema, excepte que hi hagi algú que no li interessi que ho sigui", ha postil·lat.

També el coordinador del PP català, Xavier García Albiol, ha mostrat aquest dilluns el seu suport a Cospedal. Al seu entendre, serà "la millor de les decisions" si l'actual secretària general del PP vol seguir amb aquest càrrec orgànic en el partit.