El considerat capitost del cas Gürtel, Francisco Correa, s'ha mostrat convençut que hi ha una trama de corrupció en el PP i ha apuntat al president del Govern, Mariano Rajoy, com el responsable del partit que "donava l'OK" a les despeses de campanya i altres d'ordinaris quan era secretari general per afegir que al seu parer ja està "clar" com pagava el PP valencià a la seva empresa els actes electorals que li va organitzar i remetent-se a la seva declaració davant l'Audiència Nacional en què va confirmar que part d'aquests abonaments es van fer amb diner negre.

Durant les seves més de dues hores de compareixença per videoconferència des de la presó madrilenya de Valdemoro en la comissió d'investigació sobre el finançament irregular del PP, Francisco Correa ha respost a més preguntes del que havia avançat al principi per no perjudicar la seva estratègia de defensa en els processos judicials en els quals és immers.

Després dels silencis i respostes tallants al diputat del PSOE Artemi Rallo i després de citar els diputats si volen a parlar "durant 28 hores diàries quan tot acabi", Correa ha respost a Bildu, Podemos i Ciutadans la majoria de preguntes.

"Trama PP" més que "trama Correa"

Entre elles, ha dit que no ha tingut relació amb Rajoy, com tampoc amb José María Aznar, però que creu que l'actual president del Govern "donava l'OK" a totes les despeses de campanya i ordinàries a tot Espanya quan ocupava la secretaria general del partit.

I a la pregunta de si li constava que era Rajoy qui aprovava aquests pagaments ha contestat: "Penso que sí" abans d'haver-se mostrat convençut que hi ha una "trama PP" més que una "trama Correa".

"Crec que això és així, és una trama PP, no ho havia pensat però té vostè raó", li ha dit al diputat de Podemos Txema Guijarro que li ha recordat que el cas Gürtel a les seves diferents peces està esquitxat de noms que han militat en el PP o estan sota la disciplina d'aquest partit.

De fet, ha subratllat que les seves feines amb el PP han tingut "dimensió judicial" precisament per tractar-se d'un partit polític. "Si en lloc del PP és una multinacional no seríem aquí", ha lamentat, no sense abans reiterar en diverses ocasions el seu convenciment que "els partits es financen de la mateixa forma, tots, és un secret a veus".

"Tornaria a treballar amb el PP?", l'ha preguntat el diputat de Ciutadans Toni Cantó. "Sincerament no, he treballat amb empreses molt importants", ha respost Corretja, que ha qualificat aquesta experiència com a "molt atractiva" però que no la repetiria després del "circ i la fira política" generats per "diaris i la televisió".

"Nosaltres hem estat al mig. Ens ha tocat a nosaltres (els empresaris) la loteria", ha lamentat Corretja davant dels diputats que ha reiterat en diverses ocasions que, com a empresaris, "feien una feina i després cobraven".

Correa mai no s'ha considerat "mal pagat" pel PP, encara que s'assegui "una mica abandonat", després de, segons ell, haver-li estalviat molts diners durant molts anys.

En un altre moment de la seva compareixença i a preguntes del diputat de Bildu Oscar Matute sobre el significat del cas Gürtel, el seu capitost ha tornat a reiterar que això és una cosa que es va crear el 2008 o 2007 perquè la meva empresa col·laborava amb el PP.

Ha rebutjat que li diguin "el senyor Vito", un sobrenom que, segons ell, s'han inventat els polítics i els periodistes perquè a ell tothom li diu Paco Correa i ha recriminat que hagin estat condemnats abans de ser jutjats.

Perquè, ha reiterat respecte a la causa que afecta al PP de la Comunitat Valenciana, la seva empresa va realitzar un treball honrat i després el va cobrar i "això el va dir ja Ricardo Costa i uns altres deu empresaris ho han confirmat".

Respecte al cas Fitur -ha estat condemnat a 13 anys de presó pel falsejament dels contractes de la Generalitat per al muntatge de l'expositor del País Valencià de 2005 a 2009- Correa ha denunciat que Pablo Crespo i Álvaro Pérez 'El Bigotes' estiguin com ell a la presó.

"No haurien de ser a presó per construir un estand de Fitur. Jo reconec que tenia una relació amb el partit, però la gent que ha treballat en la meva empresa...", ha dit.

Preguntes sense contestar

Entre les preguntes sense contestar, Correa s'ha acollit al seu dret a preservar la seva defensa sobre la pretesa la informació continguda al pendrive de l'extresorer del PP Luis Bárcenas perquè aquest assumpte "està una peça important d'un procediment".

La compareixença de Correa com la mateixa comissió ha tornat a ser objecte de les critiques per part del PP, qualificada de "xou", "judici paral·lel", "disbarat" o "desvari jurídic", en paraules de Beatriz Escudero.

"Les actuacions dels diputats en aquests nou mesos estan, és el que sembla, en esmenar la plana als jutges", ha conclòs la diputada del PP abans de donar una última paraula al compareixent Correa: "Escoltant al PP, queda clar davant de tot Espanya que tots els partits tenen un greu problema de finançament (...) i això és un paperot"