El Ministeri d'Igualtat vol reforçar el seu pla de contingència contra la violència de gènere amb un ventall de mesures destinades a les víctimes d'explotació sexual i dones prostituïdes durant l'estat d'alarma. Entre altres, preveu que quan compleixin certs requisits quedin incloses com a beneficiàries de l'ingrés mínim vital que vol activar al mes de maig. S'hi podran acollir no només aquelles que tenen els papers en regla, sinó també les dones en situació administrativa irregular, que són en la majoria dels casos les principals víctimes d'explotació sexual.

L'executiu espanyol prova de complir d'aquesta manera amb l'advertència del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, que establia que "els estats han d'adoptar mesures addicionals de protecció social perquè el seu suport arribi a les persones en una situació de més risc".

Segons el Ministeri d'Igualtat, des de la declaració de l'estat d'alarma la majoria de les ONG especialitzades en la detecció, atenció i intervenció psicosocial han hagut de parar la seva activitat, fet que exposa aquestes dones a un escenari de vulnerabilitat i desprotecció.

A més, l'executiu espanyol preveu reforçar la difusió dels telèfons d'atenció 24 hores especialitzats i reforçar la coordinació entre la policia i els serveis socials quan es produeixin identificacions i tancament d'hotels i clubs dedicats a la prostitució.

Alternativa habitacional

L'executiu també recorda que d'acord al pla estatal d'habitatge 2018-2021 les víctimes d'explotació sexual i les dones en context de prostitució poden ser beneficiàries de les ajudes d'aquest programa, igual que les entitats sense ànim de lucre que tinguin com a objectiu dotar d'una solució habitacional a les víctimes.

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les afectacions que té a Catalunya, Espanya i el món