La Unió Europea (UE) ha anunciat que posarà en marxa un fons de 25.000 milions d'euros que s'utilitzaran per fer front a les conseqüències derivades del brot de coronavirus, segons ha anunciat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, en la roda de premsa posterior a la cimera per videoconferència que han mantingut els líders del bloc.

La cap de l'Executiu comunitari ha detallat que llançarà aviat una proposta per alliberar 7.500 milions d'euros d'aquest fons amb càrrec al pressupost de la UE, així com que s'utilitzarà per recolzar els sistemes sanitaris dels Estats membre, ajudar les pimes més afectades o actuar en el marcatge laboral i assistir als sectors més vulnerables.

A més de l'activació d'aquest fons d'inversions, la presidenta de la Comissió Europea ha anunciat, en el pla  econòmic, mesurats per garantir que els països poden dirigir ajuts públics a les empreses que tingui problemes de liquiditat i "tota la flexibilitat" que contemplen les normes fiscals europees.

Contactes entre ministres

Els Vint-i-set han emfatitzat en la reunió la necessitat de "treballar junts, fer tot el necessari i actuar ràpid", en paraules del president del Consell europeu, Charles Michel. "Han subratllat la importància d'un enfocament europeu conjunt i coordinació amb la Comissió Europea", ha explicat el belga.

En aquest sentit, han encarregat a la Comissió Europea la tasca d'organitzar trucades diàries entre els ministres de sanitat i Interior. Brussel·les també reuniré a un equip d'epidemiòlegs de diferents Estats membres que informarà regularment les autoritats europees de la propagació de la malaltia.

Finalment, Brussel·les s'ha compromès a reforçar els esforços destinats a la investigació d'una vacuna i de sistemes de diagnòstic i tractament del coronavirus que complementin els 140 milions d'euros públics i privats que ja havien estat anunciats en aquesta matèria.

Els caps d'Estat i de Govern avaluaran de nou l'eficàcia de les mesures europees en la cimera prevista per als dies 26 i 27 d'aquest mes a Brussel·les i que Michel té la intenció de mantenir.