La família Crespo Lafuente, del barri de Cerdanyola de Mataró, s'ha quedat atrapada a Bolívia en plena pandèmia. Tot i moure "cel i terra" per tornar a casa, la família no agafarà el darrer vol de repatriació de ciutadans espanyols previst pel Ministeri d'Exteriors pel 6 de maig.

"Després de molt insistir ens han deixat fora. L'única opció és aguantar i esperar que obrin fronteres per agafar el primer vol comercial que surti", ha explicat a l'ACN Kevin Crespo. Més enllà d'això, la principal preocupació que tenen és l'estat de salut de la filla petita. Martina, de disset mesos, té una greu malaltia al ronyó i, de fet, ja van intentar tornar abans que es propagués el coronavirus, però els metges van desaconsellar que la petita viatgés.

Kevin Crespo i Gardenia Lafuente van viatjar a Bolívia, on viu la mare d'ella, amb els seus dos fills a finals de 2019. Hi anaven com a turistes, però ja porten mig any vivint-hi. En un primer moment es van plantejar quedar-s'hi, però de seguida la seva filla petita va emmalaltir. Un bacteri li taponava els ronyons: "S'estava inflant com un globus", explica el pare.

"Ja vam demanar la repatriació., però pel seu estat de salut no podia viatjar", detalla Crespo. La família es va gastar 7.000 euros en tractament per curar-la i tot i que encara requereix de seguiments mèdics constants la seva situació s'ha estabilitzat. Ara ja podria viatjar, però amb l'aparició del coronavirus els seus plans s'han tornat a trastocar.

A més de la malaltia de la petita Martina, el fill gran de la parella, Derek, de 8 anys, també pateix bronquiolitis i la família assegura que no troba inhaladors a cap farmàcia. A més, la condició de turista de Crespo ha caducat: "La meva família té la doble nacionalitat, però jo no tinc documentació aquí. Estic il·legal"

Al drama familiar que viuen s'afegeix també la complexa situació al país, amb unes restriccions de confinament molt més estrictes. "Només pots sortir a comprar els dies estipulats en funció de la numeració del document d'identitat i a nosaltres ens toca els dijous", detalla Crespo. Els caps de setmana, a més, està prohibit sortir de casa.

Exteriors finalitza les repatriacions

En aquest context, el Ministeri d'Exteriors ha anunciat aquest divendres que en els pròxims dies donarà per acabades les operacions de retorn de ciutadans espanyols que s'han vist sorpresos a l'estranger durant la crisi sanitària. En total s'han noliejat una cinquantena d'avions i els últims arribaran els pròxims dies des de diversos països, també des de Bolívia.

El vol des del país andí serà el 6 de maig i tot i que previsiblement serà l'últim, Exteriors explica que "previsiblement s'hauran de fer tres vols més, actualment, en consideració", tot i que no es detalla des de quins països. En total, l'estat espanyol haurà fet tornar 25.000 espanyols, dels quals 9.000 d'Amèrica. Els Crespo Lafunete, però, hauran de continuar esperant.

La seva única opció ara mateix és esperar la reobertura de les fronteres i la normalització del trànsit aeri per poder comprar uns bitllets quan això sigui possible. La família està esgotant tots els seus estalvis i clamen que això pugui passar abans d'un mes per no arribar a una situació encara més límit.