Si fa un mes i escaig parlaven de "taula de diàleg" entre l'Estat i la Generalitat, ara Pedro Sánchez ha inventat un nou organisme: la "taula per a la reconstrucció". Aquesta és la "proposta concreta" que ha començat a traslladar als portaveus polítics amb els qui s'està reunint per videoconferència en el marc dels pactes de la Moncloa 2.0. Amb la incògnita de Pablo Casado, avui el president espanyol ja ha mantingut les primeres trobades amb Laura BorràsPablo EcheniqueInés Arrimadas, Íñigo Errejón. A la tarda ho farà amb el PNB, i demà amb ERC i EH Bildu. Només se n'han autoexclòs la CUP i Vox. L'objectiu és que es constitueixi la setmana que ve.

En roda de premsa des de la Moncloa, la portaveu María Jesús Montero ha diferenciat fins a tres àmbits de diàleg. En primer lloc, una “taula principal” per abordar les qüestions econòmiques i socials més immediates, des de la reactivació econòmica fins a l’ajuda als més vulnerables, passant per l’enfortiment de l’Estat del benestar. En paral·lel, s’establiria per una banda un diàleg amb tots els governs autonòmics i ajuntaments (a través de la Federació Espanyola de Municipis); per l’altra, un diàleg amb els actors socials, especialment sindicats i empresaris. Aquesta mesa principal “podria reunir-se ja la setmana que ve”, ha subratllat la dirigent socialista.

Montero ha volgut agrair la total “disponibilitat” a dialogar de les formacions amb qui ja s’ha reunit Sánchez: Unidas Podemos, Junts per Catalunya, Ciutadans, Més País, Compromís i el BNG (que fins aquesta tarda no confirmarà la seva posició).

Tant ERC --que s'hi reunirà demà divendres-- com JxCat han mostrat la seva disposició a parlar amb el govern espanyol, però han coincidit a avisar que no hi seran per a reeditar uns pactes com els de la Moncloa, ara fa quatre dècades. Després de la seva reunióLaura Borràs ha confirmat que s'avenen a presentar mesures econòmiques per sortir de la crisi, però ha avisat que no participaran d'una "reconstrucció nacional en clau espanyola". Ells estan per una "construcció nacional en clau catalana".

Pressing PP

Falta un element essencial en aquesta equació: el principal partit de l’oposició. Les discrepàncies són sobradament conegudes. Pedro Sánchez i Pablo Casado encara no han aconseguit consensuar una cita. Mentre el president espanyola li dona de marge fins dissabte, el líder estatal del PP ajorna la trobada a “inicis de la setmana que ve”. La portaveu del govern espanyol ha aprofitat la roda de premsa des de La Moncloa per a pressionar els populars: “El conjunt del país no entendria que el principal partit de l'oposició s’autoexclogués”.

 

 Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món