Primer van ser els tests i ara les mascaretes. El Ministeri de Sanitat ha ordenat a les comunitats autònomes la retirada immediata d'un lot de desenes de milers de màscares defectuoses repartides a diverses autonomies. Segons avança El Mundo i confirmen fonts de Salut a ElNacional.cat, el motiu és que no compleixen els criteris exigits per protegir els professionals sanitaris del coronavirus. Es tracta de les màscares FPP2 de l'empresa Garry Galaxy. Van arribar per un proveïdor del Ministeri. L'empresa forma part del llistat de fabricants de material sanitari autoritzats per la Xina. El Ministeri no sap encara quantes són les mascaretes afectades. Només la Generalitat n'ha retirat 200.000.

A través d’un correu aquest dimecres a la nit, la directora general de Farmàcia del Ministeri, Patricia Lacruz, demanava a les conselleries dels governs autonòmics que procedissin a la “retirada immediata de totes les mascaretes” afectades, després de constatar que eren defectuoses. L’error va ser detectat per l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, que va demanar una anàlisi d’aquests equips de protecció.

Envasos verds

Concretament, l’Institut de Seguretat i Higiene en el Treball, depenent del Ministeri de Treball, va analitzar dos lots de les mascaretes FFP2 del fabricant Garry Galaxy, proveïdor autoritzat per les autoritats xineses i els productes del qual compten amb el preceptiu CE. Les mascaretes del primer lot, en un envàs de color blau, “estan conformes a les especificacions tècniques establertes en la norma”.

No obstant això, segons el correu de Lacruz, en les mascaretes en envasos verds “s’ha advertit una incidència en un lot específic en relació al compliment de les especificacions de la norma indicada”. Aquest tipus de mascaretes han de tenir un nivell de penetració de material filtrant menor al 6%. Les proves realitzades a aquests dispositius de protecció van donar percentatges del 18%, el 27% i el 29%.

És per aquest motiu que la responsable del Ministeri de Sanitat “trasllada aquesta informació urgent perquè es procedeixi a la retirada immediata de totes les mascaretes Garry Galaxy contingudes en envasos verds”.

El fabricant ja ha comunicat que substituirà la totalitat de les mascaretes defectuoses. El Ministeri de Sanitat ha remès les màscares de l'envàs verd a AITEX, l'Institut Tèxtil i Laboratoris, perquè es validin si són adequades per a un altre ús com pot ser mascareta quirúrgica o higiènica.

Illa: "Al primer avís s'ha actuat"

En roda de premsa posterior, aquest divendres des de La Moncloa, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat el "problema" amb un lot de mascaretes, un problema que va ser comunicat pels governs de Catalunya i Aragó. "Presentaven dubtes i van ser analitzades. Un lot complia els requisits i l'altre no, i es van retirar", ha explicat. El dirigent socialista ha defensat que han "evitat que unes mascaretes en mal estat fossin utilitzades", i que "al primer avís s'ha actuat".

 

Seguim l'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món