Com era previsible, la Comunitat de Madrid no passarà a la fase 1 aquest dilluns, malgrat haver-ho demanat. Així ho ha traslladat el ministre Salvador Illa al govern autonòmic durant el Consell Interterritorial de Sanitat, segons confirmen fonts de l'executiu regional. La proposta de Madrid d'avançar en la desescalada, que inicialment no defensava la presidenta Isabel Díaz Ayuso, ha vingut acompanyada de polèmica i fins i tot d'una dimissió: la de Yolanda Fuentes, fins ahir directora de Salut Pública de l'executiu regional. En virtut del comandament únic, l'Estat té l'última paraula.

Segons informen fonts de la Comunitat de Madrid, el govern espanyol "avala" la capacitat assistencial de Madrid, però "s'inclina per esperar que el sistema de detecció de la primària estigui més consolidat per al canvi de fase".

Isabel Díaz Ayuso era més aviat partidària de la prudència i de seguir en la fase 0, segons ha dit ella mateixa, però finalment va demanar que la Comunitat de Madrid ja passés a la fase 1 dilluns. Aquesta decisió la va adoptar després de “reunir-se amb diferents sectors econòmics” i de visitar el banc d'aliments, segons ha explicat avui en una entrevista. Si no es reactiva aviat l’economia, ha avisat la presidenta madrilenya, “el problema que vindrà serà encara més gran”. En aquest context, ha defensat l’obligatorietat de mascaretes a l’espai públic, que repartiran gratuïtament a les farmàcies.

Madrid és el principal focus de la pandèmia a l'estat espanyol. Des de l'inici de la crisi registra el nombre total de casos positius i defuncions més alt d'Espanya.

Caos al govern

Després de la dimissió de la directora de Salut Pública, abans que la Comunitat comuniqués oficialment al Ministeri de Sanitat la proposta de passar de fase, Ayuso ha assegurat que “des de fa uns quants dies” volia “reorganitzar la Conselleria de Sanitat”. La presidenta de Madrid ha posat el director de l'Hospital d'Ifema, Antonio Zapatero, al capdavant del Pla Covid-19. El document tècnic es va enviar al ministeri sense signar.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram