El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha repetit les mateixes mesures que l'equip tècnic que dirigeix la lluita contra el coronavirus ha publicat aquesta tarda: 1'3 milions de mascaretes noves, la compra de 649.000 nous tests, l'entrada de 14.000 metges jubilats al sistema sanitari i noves mesures com la desinfecció d'algunes residències de gent gran a Madrid a partir de demà. No ha estat fins, pràcticament, el final de la seva compareixença que ha parlat de la part més política d'aquesta crisi.

Sense anomenar cap polític crític amb la gestió del govern espanyol, sí s'ha referit indirectament a ells. Sánchez s'ha volgut desmarcar de qualsevol polèmica i ha reiterat que "ara no poden haver retrets quan el que s'ha de posar damunt la taula és salvar vides, treball i empreses". I per això ha remarcat, una vegada més, que "el deure és mantenir la unitat". El president espanyol ha volgut anar més enllà i ha afirmat: "Cap persona del meu govern polemitzarà amb l'administració ni cap altre polític perquè l'enemic de veritat és el virus", i ha afegit: "Si algú polemitza, nosaltres conciliarem".

Una conciliació que no s'ha vist en els darrers dies. Aquesta setmana, la ministra de defensa, Margarita Robles, ha titllat de "deslleial" i "de no tenir altura" el president Quim Torra. També el president del PSC, Miquel Iceta, ha considerat "d'irresponsable" l'entrevista de Torra a la BBC per explicar a la cadena britànica la petició de confinament total que demana el govern català. Sobre la trobada telemàtica de demà amb els presidents autonòmics, i en concret amb el president Torra, ha dit que "no hi hauran retrets, ara tot això és menor".

D'altra banda, la pregunta més repetida per tota la societat és quan acabaran les mesures decretades de confinament i quan s'arribarà al pic més alt de contagis. Sánchez no ha concretat cap resposta: "Tots els espanyols han de seguir el que hem demanat i les administracions anem a l'una". També ha reconegut que Espanya "no estava preparada però s'han seguit des del principi els consells dels experts de la OMS". I ha reiterat la seva felicitació "pel civisme" de la majoria de la ciutadania.

Una de les demandes més grans són els testos nous, coneguts com TCR. En aquest cas, Sánchez defensa que el més important és que estiguin homologats: "S'ha materialitzat la compra d'aquests TCR que han de ser fiables". L'escenari que ha il·lustrat el president espanyol és similar "al de la Segona Guerra Mundial" i per això també hi hauran mesures posteriors com "fer front a una forta inversió en la investigació". De fet, ha admès que "tot plegat acabarà quan arribi la vacuna que no se sap si serà d'aqui uns mesos o un any".