Deixant Catalunya a banda, si hi ha un tema sobre el qual Pedro Sánchez ha donat voltes i més voltes, prometent una cosa i la contrària, és justament aquest: la derogació de la reforma laboral del 2012, sota el govern de Mariano Rajoy. Durant les últimes 24 hores s’han fet evidents aquests cops de volant, a través de l’acord signat pel PSOE, Unidas Podemos i EH Bildu. Els girs durant els últims mesos i anys han estat dialèctics, però també sobre el paper, sobre els acords signats amb altres formacions. Ha tornat a posar damunt la taula les diferències entre els dos socis de coalició.

En el programa electoral amb el qual es va presentar el 28 d’abril de l’any passat, i després d’aquelles eleccions, Sánchez es comprometia tan sols a eliminar “els aspectes més lesius” d’aquesta reforma laboral. Aquella legislatura va fracassar i Sánchez, en la campanya posterior, va tornar a virar. En un míting a València l’octubre del 2019, es comprometia a derogarla i aprovar un nou Estatut dels treballadors.

Després d’unes intenses negociacions per a la investidura, això es va plasmar en el programa de govern de la “coalició progressista” entre el PSOE i Unidas Podemos. Pel camí, però, va desaparèixer la “derogació íntegra”. Es comprometien, en termes generals, a “derogar la reforma laboral” i “recuperar els drets laborals arrabassats”. En el terreny “concret i urgent”, però, només la derogació de tres aspectes: derogar la possibilitat d’acomiadar per absentisme per baixes mèdiques, derogar les limitacions a l’àmbit temporal del conveni col·lectiu i derogar la prioritat aplicativa dels convenis d’empresa sobre els convenis sectorials.

Quatre mesos més tard, ha arribat l’acord amb EH Bildu. Aquest era clar. Sobre el paper, signat pels tres portaveus, el primer punt deia clarament que “les forces polítiques que subscriuen aquest acord es comprometen a derogar de manera íntegra la reforma laboral de l’any 2012 impulsada pel Partit Popular”. També que la derogació seria efectiva “abans de la finalització de les mesures extraordinàries adoptades” en el marc de la crisi del coronavirus. El pacte a tres bandes, a canvi de l’abstenció abertzale, es va donar a conéixer a les nou de la nit d’aquest dimecres, després del ple del Congrés. Estava signat per les tres parts. Suposava un important gir del guió.

Però aquest acord ha durat un parell d’hores, ja és paper mullat. Gairebé a mitjanit, el PSOE feia arribar una rectificació als periodistes a través de WhatsApp. Se suprimia el primer punt, que se substituïa: “Derogarem la reforma laboral. Recuperarem els drets laborals arrabassats per la reforma laboral de 2012”. Un copy-paste de l’acord del govern de coalició, sense cap canvi. De fet, la Moncloa es comprometia encara a derogar la possibilitat d’acomiadar per absentisme per baixes mèdiques, un article que ja ha derogat.

Aquestes batzegades i cops de volant han tornat a evidenciar les contradiccions dins del mateix govern de coalició. Aquest mateix dijous, el vicepresident Pablo Iglesias ha dit a Catalunya Ràdio que l’acord signat amb Bildu per a la derogació “íntegra” de la reforma laboral s’ha de complir. “Firmat està”, ha dit el líder de Podemos. Pocs minuts després, des d’Onda Cero, el ministre socialista José Luis Ábalos li ha parat els peus: “La posició del PSOE es remet a l’aclariment”. Ha assenyalat que l’acord amb els abertzales només afecta a la urgència amb què es farà.

Què ha fet en més de 100 dies?

El programa de govern de la “coalició progressista” del PSOE i Unidas Podemos es comprometia a derogar tres aspectes amb caràcter “urgent”. Ja han passat 129 dies des que el govern de coalició ha començat a caminar. Fins avui, només s’ha derogat un sol article de la reforma laboral del PP: el que permetia acomiadar per acumulació de baixes mèdiques. La ministra Yolanda Díaz el va vendre amb bombo i platerets. Paradoxalment, malgrat ja haver-se derogat, l’acord rectificat amb Bildu continua comprometent-se a derogar-lo. Els problemes del copy-paste.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram